Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Vancouverská verejná knižnica už poslúžila mnohým filmárom

Vancouverská verejná knižnica Foto: cdn.tripadvisor.com

Svojou atypickou architektúrou pripomína známu európsku dominantu - rímske Koloseum a počas minulého roka zaznamenala viac ako 6,9 milióna návštev.

Vancouver 19. júla (TASR) - Populárna medzi čitateľmi, ale aj mnohými architektmi či tvorcami filmových príbehov, je už takmer dve desaťročia centrálna budova Verejnej knižnice v kanadskom meste Vancouver.

Svojou atypickou architektúrou pripomína známu európsku dominantu - rímske Koloseum.

Jedno z najvýznamnejších kultúrnych centier kanadskej metropoly sprístupnili verejnosti po jeho dokončení v roku 1995. Netradičný dizajn spomínanej budovy vytvára dialóg medzi verejným - "meditatívnym" priestorom a spoločnosťou. Centrála knižnice, ktorá má ďalšie pobočky vo viacerých lokalitách Vancouveru, je od počiatku zónou, kde môžu jej návštevníci voľne zdieľať svoje myšlienky či nápady a nachádzať potrebné informácie.

Vancouver Public Library (VPL) zaznamenala v tejto súvislosti počas minulého roka viac ako 6,9 milióna návštev a svojim takmer 430 tisíckam aktívnych členov vypožičala cez svoje pobočky vyše 9,5 milióna klasických a elektronických kníh, časopisov ako aj CD a DVD nosičov. Stephanie Hurst z marketingového oddelenia VPL pre TASR uviedla, že spomínaná inštitúcia reprezentuje tretí najväčší systém verejnej knižnice na území Kanady.

VPL sa vlani spolu s knižnicou v kanadskom Montreale ocitla na prvom mieste zoznamu najlepších knižníc sveta, ktorý vypracovali výskumníci z Univerzity Heinricha Heineho v nemeckom Düsseldorfe. Skúmali pritom ich služby, priestory, kde sídlia, ale i to, ako podporujú vzdelávanie, digitalizáciu či "tvorivosť" jednotlivých svetových miest. Ďalšie priečky obsadili verejné knižnice z New Yorku, Bostonu, Londýna, Barcelony, Los Angeles, Sao Paula či Brasílie.

O centrálnu budovu vancouverskej knižnice sa už takmer 20 rokov nezaujímajú iba bežní čitatelia, ale aj hollywoodski filmári. V jej unikátnych priestoroch sa nakrúcalo napríklad Imaginárium Dr. Parnassa, v ktorom si zahrali Heath Ledger, Christopher Plummer, Johnny Depp, Colin Farrell či Jude Law. K ďalším známym snímkam patrí Šiesty deň s Arnoldom Schwarzeneggerom či thriller 88 minút, kde stvárnil jednu z hlavných úloh herec Al Pacino.