Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Na vernisáži 40. výstavy Zväzu slovenských fotografov odovzdali ceny

Na vernisáži 40. výstavy Zväzu slovenských fotografov odovzdali ceny Foto: TASR/Pavol Remiaš

Na výstavu poslalo 126 autorov rekordný počet 797 fotografií.

Ružomberok 1. augusta (TASR) – Na dnešnej vernisáži jubilejného 40. ročníka súťažnej výstavy umeleckej fotografie členov Zväzu slovenských fotografov (ZSF) v Ružomberku odovzdali ceny víťazom. Na výstavu poslalo 126 autorov rekordný počet 797 fotografií. Boli medzi nimi aj autori z Českej republiky, Rakúska a Ukrajiny, ktorí sú takisto členmi ZSF. Informoval o tom predseda ZSF Ľubomír Šmida.

Súťaž bola rozdelená do dvoch kategórií. Vo voľnej téme mohli súťažiaci zaslať fotografie z najnovšej tvorby bez ohľadu na žáner, vrátane digitálne upravovanej fotografie. Druhá kategória bola špeciálne zameraná na čiernobielu fotografiu.

V prvej kategórii získal prvé miesto Libor Špimr z Liptovského Mikuláša za reportážne fotografie Arménia – počiatok kresťanstva. Druhú cenu udelili Martinovi Tomáškovi zo Žiliny a tretiu Jozefovi Pelachymu z Bratislavy. V kategórii čiernobielej fotografie si prvé miesto vyslúžil Otto Jirka z Brna. Ďalší účastníci si odniesli čestné uznania.

Na snímke pohľad na jeden z výstavných panelov.
Foto: TASR/AP


Predseda poroty Jozef Poláček ocenil vysokú úroveň súťažných fotografií. Podľa jeho slov mu je ľúto, že z kapacitných dôvodov výstavnej miestnosti mohla porota na výstavu vybrať iba štvrtinu zaslaných fotografií. Mnoho ďalších by si to takisto zaslúžilo. Takže ocenením je už zaradenie prác do výstavnej kolekcie.

„Ocenené fotografie 40. ročníka výstavy sú skutočne výberom toho najlepšieho a dobre reprezentujú súčasnú úroveň umeleckej fotografie členov ZSF. Vyzdvihujem skutočnosť, že mimoriadne kvalitné fotografie prišli od členov v kategórii čiernobiela fotografia. Pozitívom je, že väčšinou nie sú digitálne upravované, ale odrážajú realitu tak ako pred desiatkami rokov, keď čiernobiela fotografia na výstavách dominovala. Zdá sa, že prichádza jej renesancia,“ konštatoval Poláček.

Na výstave si súčasní tvoriví fotografi mohli pozrieť aj čiernobiele fotografie zo zlatého fondu ZSF, ktoré boli ocenené pred 30 či 40 rokmi a mohli si tak s nimi konfrontovať svoju tvorbu. Už tradične sa na výstave ZSF svojou kolekciou fotografií predstavili aj členovia Zväzu českých fotografov, a to v rámci spolupráce medzi oboma zväzmi.

Na snímke pohľad na vystavený panel s fotografiami z archívu.
Foto: TASR/Pavol Remiaš


Výstava potrvá do 1. septembra 2015, potom sa uskutočnia reprízy v Kúpeľoch Sliač, Košiciach, Žiline, Považskej Bystrici, Senici, Prahe a Krakove.

Na vernisáži 40. výstavy Zväzu slovenských fotografov odovzdali ceny