Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Vianoce na Oravskom hrade spestrí rozprávka Kráľ drozdia brada

Oravský hrad. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Nádherný exteriér a interiéry Oravského hradu poslúžili viackrát slovenským i zahraničným filmárom.

Oravský Podzámok 26. decembra (TASR) – Vianočnú prehliadku najnavštevovanejšieho slovenského hradu spestrí od 28. do 30. decembra divadelné spracovanie rozprávky Kráľ drozdia brada. Práve na Oravskom hrade natočili presne pred troma desaťročiami scény známej rovnomennej filmovej rozprávky.

„Popri tradičnej vianočnej výzdobe a koledách sme pre našich verných návštevníkov pripravili vo vlastnej réžii aj takýto originálny darček. Na rozprávkových hercov sa ochotne premenili viacerí naši lektori a ďalší pracovníci,“ uviedla pre TASR riaditeľka správcovského Oravského múzea Mária Jagnešáková.

Zároveň prízvukovala, že nádherný exteriér a interiéry Oravského hradu poslúžili viackrát slovenským i zahraničným filmárom. „Už v roku 1922 sa tu točili scény legendárneho nemého filmu Upír Nosferatu, neskôr Princezná a žobrák či Sokoliar Tomáš a najnovšie rozprávka Láska na vlásku, ktorá mala na Štedrý deň televíznu premiéru,“ spresnila Jagnešáková.

„Pri tejto príležitosti pripravujeme na budúcoročnú letnú turistickú sezónu jedinečnú MEDIATÉKU. Panelová fotodokumentácia i zaujímavé trojrozmerné postavy Draculu, Princeznej či Sokoliara Tomáša pripomenú slávne tradície filmovania na Oravskom hrade,“ dodala s tým, že na prelome rokov je v prevádzke aj Oravská lesná železnica neďaleko Oravskej Lesnej.