Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Na vianočnom koncerte v SNG zaznejú skladby spred niekoľkých storočí

Na snímke pohľad na SNG Foto: TASR/Štefan Puškáš

So súborom pre starú hudbu Solamente naturali bude účinkovať organista a dirigent Marek Čermák v skladbách Josepha Schreyera, Antona Neumanna a Franza Christopha Neubauera.


Bratislava 11. decembra (TASR) - Vianoce v hudbe barokovej Moravy alebo Kantorské skladby o Narodení Pána je názov koncertu súboru Solamente naturali. Uskutoční sa v nedeľu (11. 12.) o 18.15 h v átriu Esterházyho paláca Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave.

Koncert sa koná v rámci sprievodných podujatí tejto galerijnej inštitúcie. Tentoraz so súborom pre starú hudbu Solamente naturali bude účinkovať organista a dirigent Marek Čermák v skladbách Josepha Schreyera, Antona Neumanna a Franza Christopha Neubauera.

Súbor pre starú hudbu založil v roku 1995 huslista Miloš Valent. Špecifickosť súboru vyplýva z ojedinelého prístupu k interpretácii hudby 17. a 18. storočia. Zásadné je používanie dobových nástrojov a hľadanie inšpirácie v historických dokumentoch. Solamente naturali je flexibilná kombinácia umelcov od tria po mnohopočetné teleso podľa vybraného repertoáru. Ten je veľmi bohatý od diel svetoznámych skladateľov až po neznáme skladby slovenskej proveniencie.

Súbor spolupracuje aj so zahraničnými sólistami a speváckymi zbormi. Pravidelne hosťuje na festivaloch starej hudby v Čechách. Účinkoval na prestížnom festivale starej hudby v Bostone (USA), na renomovanom Haydnovom festivale v Esterháze (Rakúsko), Händlových slávnostiach v Götingene (Nemecko), festivaloch Lavrik Barokk v Nórsku a Vantaa Barock Helsinki (Fínsko) i na koncertoch v rôznych iných krajinách.

Tento koncert z cyklu Musica poetica da camera v dramaturgii Miloša Valenta sa uskutoční vďaka Fondu na podporu umenia.