Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Druhý večer Bratislavských jazzových dní ukončila tancovačka

Na snímke spevák Xavier Mili zo skupiny Tiempo Libre počas druhého dňa Bratislavských jazzových dní 2016 v priestoroch Incheby. Foto: TASR/Andrej Galica

Headlinerom druhého večera bola kubánska formácia z Floridy Tiempo Libre.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Bratislavská Incheba žije v týchto dňoch jazzom a má za sebou druhý večer 42. ročníka medzinárodného festivalu Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa 2016. V programe druhého večera sa predstavili domáce Ondrej Juraši Quinteto, slovensko-poľské Jana Bezek Trio, česko-americká dvojica Miroslav Vitouš & Jiří Stivín, britská formácia GoGo Penguin a americko-kubánske zoskupenie Tiempo Libre.



Trubkár Ondrej Juraši a jeho skupina otvárali druhý večer tohto prestížneho podujatia. Samotný Juraši roky pôsobil v big bandoch Gustava Broma aj Matúša Jakabčica, participoval na projektoch Michala Motýľa a Mila Suchomela. Jeho skladby sa pohybujú na pomedzí latina, folku a jazzu. Jurašiho prínosom sú príťažlivé melodické témy a zvuk akordeónu, ktorý sa v jazze objavuje zriedkavo. Návštevníkom festivalu ponúkol skladby z albumu Post, ktorý vydal v tomto roku.

Jurašiho na pódiu striedala klaviristka a skladateľka Jana Bezek. Rodáčka zo Stropkova sa hudbe venuje naplno od svojho stretnutia s poľskou jazzovou scénou. V začiatkoch spolupracovala s poľským jazzovým vokalistom Grzegorzom Karnasom a violončelistom Adamom Olešom. V tomto roku vydala album Cracow, ktorý nahrala s poľskými hudobníkmi - kontrabasistom Wojciechom Szwugierom a bubeníkom Piotrom Skrzyňskim. Trio pôsobí od roku 2010, hrá autorskú akustickú tvorbu líderky a interpretácie jazzu a súčasnej improvizovanej hudby. Na albume Cracow sa nachádzajú kompozície, ktoré klaviristka napísala počas štúdia v poľskom Krakove.

Výnimočnou udalosťou je koncert dvojice českých interpretov Jiří Stivín a Miroslav Vitouš. Hráč na kontrabas Miroslav Vitouš po emigrácií do Spojených štátov spoluzakladal kultovú skupinu Weather Report. Neskôr hrával s hudobníkmi ako Miles Davis, Duke Ellington, Chick Corea či Herbie Hancock. Popri Janovi Hammerovi je prvým východoeurópskym jazzmanom, ktorý sa výrazne presadil v kolíske jazzu. Svoj hviezdny štandard si drží dodnes, stále je fantastickým basgitaristom a hráčom na kontrabas. Jiří Stivín je nekorunovaným kráľom jam session. Flautista, multiinštrumentalista, skladateľ, uznávaný hudobný pedagóg je stredoeurópskym fenoménom jazzu. Stivín je navyše silno interaktívnym muzikantom, ako takmer hudobný klaun na pódium prináša odľahčenosť, úsmev, a dobrú náladu. Vitouš a Stivín vynikajú v spoločnom komponovaní počas improvizácie, výsledkom je vždy súčasný jazz. To predviedli aj pri svojom vystúpení.


Živé legendy Miroslav Vitouš a Jiří Stivín


Z anglického Manchestru prišla do Bratislavy formácia GoGo Penguin. Bubeník Rob Turner, kontrabasista Nick Black a klavirista Chris Illingworth založili skupinu v meste, ktoré je slávne skôr alternatívnou hudbou ako jazzom. Debutovali v roku 2012 albumom Fanfares, za druhú platňu v.2.0. z roku 2014 bola skupina nominovaná na prestížnu Mercury Prize. Úspechy im priniesli podpis zmluvy s Blue Note Records, najslávnejším jazzovým vydavateľstvom na našej planéte. Na tejto značke vydali v tomto roku nový album Man Made Object. Ich vystúpenie malo v zaplnenom hľadisku veľký ohlas.

Headlinerom druhého večera bola kubánska formácia z Floridy Tiempo Libre. Predchádzala ich povesť jednej z najhorúcejších afro-karibských kapiel, skutočnosť však ešte predstihla očakávania. Kapela bola už trikrát nominovaná na cenu Grammy, je oslavovaná pre svoju sofistikovanú, neodolateľnú tropickú hudbu, zmiešanú z jazzových harmónií, latinskoamerických rytmov, a súčasnej hudby. Tiempo Libre založil v roku 2001 v Miami kubánsky klavirista Jorge Gomes ako prvú americkú skupinu v štýle timba. Na svojom konte majú päť albumov, najnovší Panamericano vyšiel pred rokom. Už pri prvých tónoch sa hľadisko rozhýbalo, po niekoľkých minútach sa tancovalo pred pódiom, na pódiu aj v uličkách medzi radmi sedačiek. S prispením speváka Xaviera Miliho si diváci zaspievali aj známe piesne Guantanamera a Oye Como Va. Aby toho nebolo málo, v závere ich vystúpenia sa vytvoril dlhý tancujúci had po celom hľadisku. Parádny záver večera.

Headliner druhého večera, kubánska kapela Tiempo Libre


Festival pokračuje dnes tretím, záverečným večerom. Na pódiu Bratislavských jazzových dní sa predstavia Rozhlasový Big Band Gustava Broma pod vedením Vladimíra Valoviča, americký pesničkár a klavirista Jon Cleary a holandská speváčka Caro Esmerald s kapelou.