Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

VIDEO: Filmový seminár 4 živly sa tento rok zameria na tému viery

Filmový festival 4 živly, archívne foto Foto: Facebook 4 ŽIVLY

Jeho súčasťou budú aj tradičné sprievodné podujatia ako koncerty, inštalácie, výstavy výtvarného umenia a tiež prednáška o crowdfundingu a Detské 4 živly pre najmladších divákov.

Bratislava 26. júla (TASR) - Letný filmový seminár 4 živly v Banskej Štiavnici sa tento rok bude tematicky niesť v znamení viery. Okrem premietaní filmov s touto témou budú jeho súčasťou aj tradičné sprievodné podujatia ako koncerty, inštalácie, výstavy výtvarného umenia a tiež prednáška o crowdfundingu a Detské 4 živly pre najmladších divákov. Podujatie sa uskutoční od 9. do 13. augusta na rôznych premietacích miestach vrátane open-air amfiteátru.

„Divák si na základe dramaturgie festivalu bude môcť utvoriť vyčerpávajúcu interpretáciu pojmu viera,“ uviedol na tlačovej konferencii v Bratislave dramaturg festivalu Martin Ciel. „Súbor filmov, ktoré sa venujú náboženstvu, zastupuje napríklad film Matka Johana od anjelov poľského režiséra Jerzyho Kawalerowicsa, ktorý je tiež jedným z filmov zo zlatého fondu v programe. Tému viery v samého seba a svoje schopnosti predstaví dielo Aguirre, hnev boží od Wernera Herzoga. Film Manifesto, pôvodne robený ako inštalácia pre galériu, uvažuje o viere v umení. Herečka Cate Blanchett v ňom deklamuje 13 manifestov avantgardných umelcov, predstavujúcich dobovú vieru. Je to vec, ktorá sa na Slovensku objaví výnimočne,“ priblížil jednotlivé významy pojmu ďalší z dramaturgov Martin Kaňuch. Ďalším z ťahákov festivalu bude celoslovenská predpremiéra filmu Svět podle Daliborka od českého režiséra Víta Klusáka, ktorý od jeho uvedenia na tohtoročnom Medzinárodnom festivale Karlove Vary sprevádzajú kontroverzie.



Okrem celovečerných snímok budú zastúpené i krátkometrážne, tie predstaví blok archívnych československých filmov, zostavený filmovou historičkou Evou Filovou. Festival 4 živly počíta pri tvorbe programu aj s ďalšími podujatiami. Krátkometrážne animované filmy predstaví divákom sekcia, zostavená žilinským Medzinárodným festivalom animácie Fest Anča. Medzinárodný festival krátkych filmov Brněnská šestnáctka a PAF – Přehlídka animovaného filmu Olomouc na festival privezú experimentálne filmy.

Platforma KineDok, venujúca sa alternatívnej distribúcii kreatívnych dokumentov uvedie na 4 živloch rumunský dokument Iba dych. „Pôjde o režisérsky debut producentky Monicy Lăzurean-Gorgan, na festivale sa osobne zúčastní a bude diskutovať s divákmi,“ uvádza zástupkyňa KineDoku na Slovensku Eva Križková. Detské 4 živly prinesú rôznorodé podujatia. „Do programu sa po pár rokoch vrátil animačný workshop,“ upozorňuje PR manažér festivalu Peter Gašparík. Špeciálnym bude premietanie filmu Ja ako tekvička, ktoré bude sprevádzane živým dabingom hercov.