Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

VIDEO: Lexikón Košičanov predstaví približne 6000 osobností mesta

Ilustračné foto, Košice Foto: Youtube

Dielo je výsledkom dlhoročnej výskumnej, bádateľskej, excerpčnej bibliografickej i zberateľskej práce autorov.

Košice 22. januára (TASR) – V priestoroch historickej sály Východoslovenskej galérie dnes slávnostne predstavili verejnosti publikáciu Lexikón Košičanov 1848 - 1938.



Ako pre TASR uviedol riaditeľ Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach a zároveň spoluautor lexikónu Ján Gašpar, ide o prvý diel rozsiahlej publikácie, ktorá by mala mať ešte dve pokračovania. „Publikácia vznikala 13 rokov. Prvý diel obsahuje 1895 hesiel. Ak sa podarí pripraviť aj ďalšie dva zväzky, dokopy by tam malo byť asi 6000 Košičanov, ktorí niečo znamenali do roku 1938, teda do pripojenia Košíc k Maďarsku,“ povedal Gašpar.

Dielo je výsledkom dlhoročnej výskumnej, bádateľskej, excerpčnej bibliografickej i zberateľskej práce autorov. Okrem Gašpara sa na nej podieľali aj Eleonóra Blašková a Mária Mihóková. Lexikón obsahuje medailóny ľudí z rôznych oblastí spoločenského, politického, hospodárskeho, cirkevného, vedeckého, kultúrneho a športového života Košíc, ktorí svojimi odbornými znalosťami, názormi, životnými postojmi, zručnosťou, talentom, či entuziazmom prispeli výraznou mierou k budovaniu mesta, rozvoju obchodu, skvalitneniu výrobných postupov v mnohých odvetviach hospodárstva, spresneniu znalostí z vedných odborov, zdokonaleniu výchovno-pedagogického procesu, naplneniu duchovného života človeka, rozšíreniu ľudského poznania, spestreniu spoločenského diania nielen v meste, ale mnohokrát ho regionálne prevýšili.

Publikácia na 489 stranách prináša 1895 abecedne radených personálnych hesiel (od písmena A po písmeno I), ktoré obsahujú aj biografické údaje z matrík, fotografiu, odkazy na literatúru a pramene, respektíve prehľad vytvorených diel.

„Národ si zaslúži svoju budúcnosť vtedy, keď pozná svoju minulosť. Platí to aj v prípade mesta. Lexikón je vážne historické dielo, ktoré pomôže ďalšiemu rozvoju mesta tým, že spoznáme jeho minulosť. Moja vďaka patrí úžasným ľuďom, ktorí sa na jeho tvorbu podujali a venovali mu roky svojho života,“ povedal pri slávnostnom uvedení publikácie primátor Košíc Richard Raši.