Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

VIDEO: Pozrite si nový projekt SĽUK-u Genezis

Foto: Ctibor Bachratý

Dramaturgia SĽUK-u uvedením diela Genezis o stvorení sveta a prvých ľuďoch na zemi naznačila ďalšie možnosti a presahy ľudového tanca a hudby smerom k súčasnej umeleckej tvorbe a novým médiám.

Bratislava 26. februára (TASR) – Po úspešnej premiére v DPOH odohralo v sobotu (25.2.) Divadlo SĽUK nové predstavenie Genezis aj na svojej materskej scéne v bratislavskej mestskej časti Rusovce.

„Potešilo nás, že prišlo toľko ľudí, stretli sme sa s pozitívnymi ohlasmi,“ uviedla pre TASR PR manažérka SĽUK-u Lucia Sopková. Riaditeľ SĽUK-u Juraj Hamar považuje za najdôležitejšie, že nový umelecký titul v podaní Divadla SĽUK priniesol potrebu o ňom diskutovať.

„Viacerí ľudia z našej branže sa chcú so mnou o projekte Genezis v najbližšej dobe rozprávať, čo znamená, že SĽUK prišiel s inscenáciou, ktorej nový scénický počin vyvolal potrebu diskurzu," povedal pre TASR Hamar s tým, že k úspechu umeleckého diela nestačí len potlesk obecenstva. „O diele treba hovoriť a polemizovať, lebo len to nás môže posúvať ďalej,“ dodal Hamar.

Nové predstavenie podľa riaditeľa SĽUK-u splnilo svoje základné poslanie. Ukázalo tvorbu SĽUK-u v dynamickom a sviežom šate, sprístupnilo širokému spektru divákov ťažkú a vážnu starozákonnú tému s ľahkosťou a šarmom prostredníctvom umeleckého spracovania.

Návštevníčke Lucii Borbélyovej sa predstavenie páčilo. „Toto umenie mi prinieslo nové zážitky, ale aj nové poznatky, bol to pre mňa príjemne aj užitočne strávený večer,“ uviedla Borbélyová.

Štefan Králik, ktorý sa kedysi venoval divadlu aj profesionálne, takéto témy v programe Divadla SĽUK oceňuje. „Každý návrat k prvopočiatkom je užitočný. Genezis je večná téma, každý umelecký smer sa k nej z času načas vracia, aby ju stvárnil novými prostriedkami prijateľnými pre ďalšiu generáciu, aby pochopila samotnú fascináciu zrodu," konštatoval Králik pre TASR.

Dramaturgia SĽUK-u uvedením diela Genezis o stvorení sveta a prvých ľuďoch na zemi obohatila repertoár tohto telesa a naznačila ďalšie štylistické možnosti a presahy ľudového tanca a ľudovej hudby smerom k súčasnej umeleckej tvorbe a novým médiám.