Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Podľa Kukuru je inscenácia Lulu obrazom doby, v ktorej žijeme

Na snímke herečka Sára Venclovská (Lulu) počas tlačovej konferencie Divadla Aréna pri príležitosti premiéry hry LULU 21. septembra 2016 Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Príbeh femme fatale z pera Franka Wedekinda, ktorý v hrách kritizoval konzervatívne myslenie najmä v oblasti sexuality človeka, pripravil medzinárodný tvorivý tím pod režijným vedením Martina Čičváka.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Prvou premiérou bratislavského Divadla Aréna v novej sezóne 2016/2017 bude inscenácia Lulu. Príbeh femme fatale z pera Franka Wedekinda, jedného z najvýraznejších predstaviteľov nemeckej drámy konca 19. storočia, ktorý vo svojich hrách kritizoval konzervatívne myslenie vtedajšej spoločnosti, najmä v oblasti sexuality človeka, pripravil medzinárodný tvorivý tím pod režijným vedením Martina Čičváka. Scénu navrhol Hans Hoffer (Rakúsko), kostýmy Georges Vafias (Francúzsko), hudbu zložil Mario Buzzi (Taliansko) a pod choreografiu sa podpísal Tomáš Krivošík.

Text inscenácie vychádza z dvoch Wedekindových hier - Duch zeme (Erdgeist, 1895) a Pandorina skrinka (Die Büchse der Pandora, 1904), z českého prekladu Josefa Balvína a úpravy Martina Porubjaka. Prekladateľom a upravovateľom vybraných hier bol Martin Kubran. V modernej inscenácii v duchu súčasného západoeurópskeho divadla, ktorá odhalí najskrytejšie túžby človeka, sa v hlavnej úlohe predstaví mladá česká herečka Sára Venclovská.



"Je to krásna úloha. Bola som veľmi prekvapená, aká je to súčasná vec, ktorá sa týka všetkých vzťahov momentálnej doby - každý hrá určitú rolu pre toho druhého, pretože máme strach z toho byť sami sebou," uviedla dnes na stretnutí s médiami predstaviteľka Lulu, ktorá je chvíľu Manon, inokedy Nelli, vie sa zmeniť na prítulné domáce zvieratko, ale i na smutného Pierota či hriešnu Evu. Dokáže sa smiať, plakať, byť drsná i nežná, no najmä opantať. A nielen mužov.

Mladá herečka z Brna dokázala na javisku bratislavského divadla obdivuhodným spôsobom pristúpiť k nahote, ktorá v novom predstavení rozhodne nechýba. "Pre mňa osobne je to výzva, pretože ja nemám žiadne sebavedomie, len na javisku. Tak som to ešte tak trošku posunula ďalej, hranice toho, čo všetko je možné," povedala pre TASR Sára Venclovská.



V "monštruóznej tragédii" ďalej hrajú Henrieta Mičkovicová, Sáva Popovič, Roman Poláčik, Juraj Loj, Marek Ťapák, Štefan Kožka, Braňo Deák, Dávid Hartl a Martin Hronský. "Sme sa tu zišli taká zvláštna skladba ľudí a zapadlo to do seba naozaj ako puzzle," komentoval obsadenie Braňo Deák.

"Táto inscenácia je obrazom doby, v ktorej žijeme. Nie je to žiadna náhoda, že túto hru inscenujeme. Po nej bude nasledovať Houellebecqove Podvolenie, ktoré s ňou hlboko súvisí," uviedol riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura na margo provokatívnej a otvorenej Lulu. "Nič nezakrýva, zaoberá sa nahotou ako niečím úplne prirodzeným, čo je okolo nás. V tomto je tá inscenácia skutočne prelomová, že prvýkrát nahotu vnímame ako prirodzenú súčasť nášho života."

Juraj Kukura
Foto: TASR/Martin Baumann


Podľa režiséra Martina Čičváka je Lulu istou verziou Pygmaliona. "Vytvorili ju muži, v jedenástich rokoch si ju vzali z ulice, nie ale z túžby ju kultivovať, naučiť ju jazyk, hovoriť a nosiť lodičky. V tejto hre ju vytrhli z ulice a začali ju učiť, aby sa v nej zrkadlila ich vášeň," priblížil režisér postavu ženy, ktorá "ako obeť krúži medzi piatimi mužmi".

Premiéra inscenácie Lulu sa uskutoční 23. septembra o 19.00 h. Predstavenie je vhodné pre divákov starších ako 18 rokov. Počas neho je prísne zakázané fotografovať a vyhotovovať akýkoľvek zvukový či obrazový záznam.