Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Slnovrat na Dunaji ponúka desiatky podujatí

Bratislavský Starý most, ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Do druhého ročníka Slnovratu na Dunaji sa zapojili desiatky organizátorov, ktorí pripravili 45 rôznych akcií po celom toku rieky.

Bratislava 30. mája (TASR/TABLET.TV) - Priblížiť o čosi viac hlavný tok Dunaja a Malého Dunaja a ich význam, ukázať zákutia tejto druhej najväčšej európskej rieky, ale taktiež bližšie predstaviť a otvoriť pre verejnosť inštitúcie a organizácie, ktoré sú s riekou spojené. To je jedným z cieľov podujatia Slnovrat na Dunaji 2017, ktorého druhý ročník je pripravený na mesiac jún.

"Je to mesiac otvorených nábreží a otvorenej rieky. Čas, kedy sa tí, ktorí na rieke pôsobia alebo žijú, otvárajú širokej verejnosti a ukazujú zákutia rieky. Ukazujú to, čo pre nich rieka znamená a čo na nej zažívajú," uviedol na dnešnej tlačovej besede Juraj Čorba, programový riaditeľ Stredoeurópskej nadácie.

Podujatie má podľa neho tiež spájať rôznorodé komunity, organizácie a subjekty, ktoré pôsobia na rieke, či už v rámci profesionálnych alebo voľnočasových aktivít. "Ľudia, ktorí rozumejú myšlienke spolupráce a vzájomného spoznávania, ale aj hodnote rieky pre naše životy. Rieky, ktorá nás spája s mnohými krajinami v Európe," doplnil Čorba.

Počas piatich týždňov, teda do začiatku júla, je pre verejnosť bezplatne pripravených 45 podujatí. Tie sa budú konať od Devína až po Štúrovo a predstaví sa na nich vyše 40 subjektov v rámci mestských a miestnych samospráv, verejnej, neziskovej, privátnej sféry či podnikateľskej sféry.



Chýbať tak nebudú napr. denné i nočné vyhliadkové plavby loďami, splavy ramien rieky na kanoe alebo na motorových člnoch či člnkovanie, ale tiež rôzne preteky, športové a kultúrne aktivity, koncerty, tanečné vystúpenia, cyklotúry či knižný festival. Svoje dvere pre verejnosť otvoria viaceré vodácke kluby a lodenice, pripravené sú taktiež environmentálne exkurzie, historicko-poznávacie podujatia, pozorovania živočíchov či pikniky v prírode.

Návštevníci sa tak môžu tešiť napr. na plavbu loďou odpadovým kanálom v Gabčíkove až po sútok s pôvodným tokom Dunaja, plavbu na lodi Kriváň medzi Starým Mestom a Petržalkou či okružné plavby v Komárne, prehliadku remorkéra Šturec ako národnej kultúrnej pamiatky, ktorý je umiestnený na historickom lodnom výťahu v južnom bazéne Zimného prístavu v Bratislave. Slovenské ľadové medvede preplávajú popod bratislavské mosty, záujemcovia budú môcť zasa pod dohľadom trénera zažiť jazdu na kajaku. Bližší program podujatia je na webovej stránke www.slnovratnadunaji.sk.

Myšlienku Slnovratu na Dunaji iniciuje Stredoeurópska nadácia v rámci svojho nadačného programu Dunajský fond. Vytvára ním platformu spájajúcu zdroje a nápady v záujem skvalitňovania prostredia a funkčnej verejnej infraštruktúry na rieke Dunaj.