Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Kultúra

VIDEO: Toto sú najväčšie hity nebohého speváka Georgea Michaela

George Michael, archívne foto. Foto: TASR/AP

Jeho obrovským hitom bola vianočná skladba Last Christmas v podaní formácie Wham!. Pesnička je od decembra 1984 pravidelným hitom každých Vianoc.

Bratislava/Londýn 26. decembra (Teraz.sk) - Počas Vianoc zomrel vo veku 53 rokov britský spevák a skladateľ George Michael. Prinášame vám prehľad jeho najväčších hitov.



Jeho debutovou piesňou bola skladba "Young Guns", ktorú nahral v septembri 1982 spolu so svojím priateľom zo školy Andrewom Ridgeleyom v rámci formácie Wham!.



Jeho ďalším obrovským hitom bola vianočná skladba "Last Christmas" taktiež v podaní Wham!. Pesnička je od decembra 1984 pravidelným hitom každých Vianoc.



Po úspešnom pôsobení v skupine Wham! účinkuje od roku 1986 George na sólovej dráhe. Prvý jeho sólový album z októbra 1987 má názov Faith. Bol to jeho najväčší komerčný úspech, celosvetový predaj prevýšil sumu 21 miliónov výliskov. Album sa na čele hitparády držal štyri týždne.



V roku 1987 dostal cenu Grammy za song "I Knew You Were Waiting (For Me)", a to v kategórii Najlepší r'n'b spevácky výkon dua alebo skupiny. Naspieval ho spolu so svetoznámou Arethou Franklinovou.



V spolupráci s Eltonom Johnom prerazil skladbou "Wrap her up".



Samozrejme, potom nasledovali aj ďalšie hitové songy ako "One More Try", "Praying For Time", "Jesus To A Child", "Fastlove", "Spinning teh Wheel", "Outside" či "Amazing".



Spevák vydal šesť albumov, najnovší Symphonica vyšiel v marci 2014. Päť z nich sa dostalo v rebríčku na prvé miesto. K diskografii patria aj dva kompilačné albumy. V anglickej singlovej hitparáde mal 32 skladieb, osem z nich sa dostalo na prvé miesto, v americkom rebríčku 15 piesní a šesť z nich na prvom mieste.

Na snímke kvety, sviece a fotografie od fanúšikov pred domom v Londýne, kde býval britský hudobník a spevák George Michael, ktorý zomrel v nedeľu vo veku 53 rokov na zlyhanie srdca v pondelok 26. decembra 2016.
Foto: TASR/AP