Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Na viedenskom Viennale sa bude premietať okolo 300 filmov

Foto: http://www.viennale.at/

Vo festivalovej ponuke figuruje napríklad aj rozsiahla retrospektívna prehliadka prác velikána nielen americkej kinematografie, režiséra Johna Forda.

Viedeň 23. októbra (TASR) - Už 52. ročník tradičného filmového festivalu Viennale sa dnes večer začal projekciou novinky režisérky Jessicy Hausnerovej, historickej drámy - príbehu zo sklonku života nemeckého literáta Heinricha von Kleista - s názvom Amour Fou. Ide o prvý rakúsky otvárací film na podujatí po piatich rokoch.

Na Viennale 2014, ktoré potrvá až do 6. novembra a bude tak o deň dlhšie ako vlani, by mali premietnuť okolo 300 hraných, dokumentárnych i krátkometrážnych filmov.

Britská herečka Tilda Swintonová 23. októbra 2009 na TK vo Viedni, kde sa zúčastnila na otvorení filmového festivalu Viennale.
Foto: TASR/AP


Prehliadku, ktorú v uplynulých rokoch navštívili aj hviezdy strieborného plátna ako Michael Caine alebo Will Ferrell, tentoraz nepoctí návštevou takáto osobnosť. Do rakúskej metropoly napokon nepricestuje ani Viggo Mortensen, ktorého prácam je venovaná osobitná sekcia festivalu, ani Willem Dafoe, s ktorého účasťou sa uvažovalo v súvislosti so stvárnením titulnej postavy nového filmu Pasolini. Milovníci filmového umenia sa však môžu tešiť aspoň na tvorcu tohto diela, amerického filmára Abela Ferraru, ktorý si účasť na Viennale nenechal vziať.

Popri projekciách nových filmov renomovaných režisérov ako napríklad Woody Allen, Alejandro González Iňárritu, Takashi Miike, Dominik Graf, Olivier Assayas, Joe Dante, Christian Petzold, Andrej Zvjagincev alebo bratia Dardenneovci figuruje vo festivalovej ponuke napríklad aj rozsiahla retrospektívna prehliadka prác velikána nielen americkej kinematografie, režiséra Johna Forda. V dokumentárnej sekcii nechýbajú snímky o islandskej speváčke Björk, americkom spisovateľovi Williamovi S. Burroughsovi či francúzskom filmárovi Leosovi Caraxovi.