Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Visegrad Film Forum privíta v Bratislave svetových filmárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Program otvorí režisérka animovaných stop-motion filmov Mascha Halberstad.

Bratislava 12. marca (TASR) - Visegrad Film Forum (VFF) privíta v Bratislave svetových filmárov. Na 11. ročníku podujatia budú odpovedať aj na otázky, čo všetko je ukryté za procesom tvorby filmov a aké sú trendy v súčasnej kinematografii. Dejiskom VFF, ktoré sa začne 13. marca, bude Filmová a televízna fakulta Vysokej školy múzických umení (FTF VŠMU) v Bratislave a kino Lumiére.

Počas štyroch dní čaká návštevníkov podujatia získavanie skúseností, networking, masterclassy s uznávanými odborníkmi, premietania študentských filmov, diskusie a prípadové štúdie zaujímavých filmov.

Program otvorí režisérka animovaných stop-motion filmov Mascha Halberstad. "Po projekcii jej celovečerného animovaného filmu Kvík (2022), ktorý bol nominovaný na Európsku filmovú cenu, bude nasledovať diskusia a vo štvrtok dopoludnia ponúkne Mascha priaznivcom animácie masterclass," avizujú organizátori.

V programe VFF upozorňujú aj na diskusiu s francúzskym režisérom Ericom Toledanom, ktorý má na konte filmy ako Nedotknuteľní (2011), Výnimoční (2018) v hlavnej úlohe s Vincentom Casselom či jeho posledný film Ťažký rok (2023), ktorého projekciu budú mať diváci možnosť vidieť aj v rámci programu partnerského MFF Febiofest Bratislava (13. - 19. 3.).

Podujatie premietne aj kultový film Nahý obed (1991) za osobnej účasti hlavného kameramana Petra Suschitzkeho, ktorý sa podieľal na vzniku viac ako 50 filmov vrátane kultových klasík ako Star Wars: Impérium vracia úder (1980), The Rocky Horror Picture Show (1975) či Mars útočí! (1996).

Premietne aj drámu režiséra Petra Almodóvara Paralelné matky (2021) za účasti jeho dvorného kameramana José Luis Alcaina. Jeden z najuznávanejších španielskych kameramanov, ktorý sa podieľal na vzniku viac ako 100 filmov, bude mať na tohtoročnom VFF aj svoj masterclass.

Program zavŕši masterclass s Tariqom Anwarom, strihačom britsko-amerického pôvodu. "Počas svojej 40-ročnej kariéry pracoval na celom rade filmov, počínajúc dokumentami z dielne BBC končiac hranými filmami ako Americká krása (1999), Kauza CIA (2006), Núdzový východ (2008) či Ctihodný občan (2009)," dodávajú organizátori VFF k strihačovi, ktorý spolupracoval s významnými režisérmi ako Mike Newell, Franco Zeffirelli, Nick Hytner, Sam Mendes, Danny Boyle či Robert De Niro. Je držiteľom mnohých ocenení vrátane dvoch cien BAFTA a Európskej filmovej ceny za najlepší strih za film Kráľova reč (2010). Bol tiež nominovaný na Oscara za filmy Kráľova reč a Americká krása. "Práve projekcia filmu Americká krása nasledovaná diskusiou s Tariqom Anwarom zavŕši program 11. ročníka VFF," uzatvárajú organizátori.