Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na Viva Musica! festivale bude znieť ľudová hudba a tancovať Lúčnica

Otvárací koncert 8. ročníka Viva Musica! festivalu 2012 Foto: TASR/Michal Svítok

Vstupenky na koncerty sa dajú zakúpiť v sieti Ticketportal alebo na webovej stránke festivalu. TASR informovala PR manažérka festivalu Barbora Drahovská.

Bratislava 29. mája (TASR) – Premiérový projekt Folklor Symphony ponúkne tohtoročný festival Viva Musica! 27. Júna na Bratislavskom hrade. Ten bude zároveň otváracím koncertom Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava 2013.

Viva Musica! festival už deviaty rok ponúka ľuďom to najlepšie z klasickej hudby, jazzu a world music formou príťažlivou pre všetkých – pod holým nebom, uprostred letného bratislavského Starého mesta. Posledný júnový týždeň sa budú mestom niesť aj tóny slovenskej ľudovej hudby spestrené dynamickým a poetickým tancom umeleckého súboru Lúčnica.

Koncert realizovaný v spolupráci s umeleckým súborom Lúčnica pri príležitosti 65. výročia jeho založenia sa bude konať 27. júna na Západnej terase Bratislavského hradu. Koncert je poctou dvom významným predstaviteľom slovenskej hudby – hudobným skladateľom Tiborovi Andrašovanovi (1917–2001) a Svetozárovi Stračinovi (1940–1996). Obaja sa do hudobných dejín zapísali ako autori orchestrálnych diel, filmovej a scénickej hudby, napr. Andrašovanovu hudbu k filmom Jánošík I. (1962) a Jánošík II. (1963) či Stračinovu partitúru k legendárnemu Pachovi, hybskému zbojníkovi (1975), no najmä symfonickými úpravami slovenského folklóru. Prierez ich tvorbou zaznie v podaní Symfonického orchestra Viva Musica! a speváckeho zboru Lúčnica pod taktovkou dirigenta Martina Leginusa. Súčasťou tejto hudobnej pocty budú aj tanečné čísla v podaní Lúčnice, ktorá svojím umením, majstrovstvom, krásou a temperamentom už 65 rokov aktívne reprezentuje slovenskú kultúru nielen doma, ale aj v zahraničí.

Viva Musica! festival bude prebiehať počas posledného júnového týždňa 22. – 29. júna na štyroch pódiách v Bratislave. Otváracím koncertom bude kvarteto prvotriednych „klasicky“ vyštudovaných hudobníkov MozART group. Vystúpia 22. júna na Hlavnom námestí a vstup na ich koncert bude bezplatný. Tento rok sa na Vive predstavia dve šarmantné klaviristky. Pôvodom venezuelská klaviristka Gabriela Montero, ktorá patrí nepochybne k najzaujímavejším zjavom na medzinárodnej klasickej hudobnej scéne (23. júna) a japonská jazzová klaviristka a skladateľka s neprehliadnuteľnou charizmou a výnimočnou klavírnou technikou Hiromi s jej novým projekt Move (24. júna).

V slovenskej premiére prináša Viva Musica! festival do Starej tržnice show Red Bull Flying Bach (25. júna) a 26. júna oživí Kapitulskú ulicu koncertom Hudobná záhrada Bratislavy, kde sa na jednom pódiu stretnú výnimoční slovenskí umelci ako Adriana Kučerová (soprán), Milan Paľa (husle), Ladislav Fančovič (klavír), Ivan Danko (hoboj), Róbert Lakatos (viola) a Michal Matejčík (harfa) (Záhrada domu Albrechtovcov).

Festival tento rok zavŕši veľkolepý koncert venovaný hercovi, spevákovi, dirigentovi, hudobnému skladateľovi a autorovi filmovej hudby Petrovi Hapkovi – Viva Petr Hapka!. V rámci koncertu vystúpia Lucie Bílá, Jana Kirschner, Szidi Tobias, Katka Koščová, Jana Golisová, Michael Kocáb, František Segrado a ďalšie výrazné osobnosti, ktoré si v sprievode Orchestra Viva Musica! pod taktovkou Oskara Rózsu uctia tvorbu tohto hudobného génia, ktorý už roky robí z pesničiek klenoty (29. jún, Západná terasa Bratislavského hradu).

Vstupenky na koncerty sa dajú zakúpiť v sieti Ticketportal alebo na webovej stránke festivalu. TASR informovala PR manažérka festivalu Barbora Drahovská.