Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Viva Musica! festival prekvapuje ďalším pestrým programom

Záverečný koncert 11. ročníka hudobného festivalu Viva Musica! bude už tradične oslavou opery. Na pódiu sa spolu stretnú sopranistka Adriana Kučerová a tenorista Pavol Bršlík Foto: Viva Musica! festival

Viva Musica! festival opäť vyvrcholí operou a ponúkne aj klasiku v netradičnom kontexte.

Bratislava 27. mája (OTS) - Adriana Kučerová, Pavol Bršlík, Dalibor Karvay a Miki Skuta sú ďalšími potvrdenými účinkujúcimi.

Záverečný koncert 11. ročníka hudobného festivalu Viva Musica! bude už tradične oslavou opery. Na pódiu sa spolu stretnú sopranistka Adriana Kučerová a tenorista Pavol Bršlík, ktorí patria v súčasnosti medzi najvýznamnejších a najžiadanejších slovenských operných spevákov vo svete. Spoločne uvedú árie a duety z opier talianskych a francúzskych hudobných majstrov v nádherných priestoroch bratislavskej Reduty. Záverečný operný galakoncert sa uskutoční v sobotu, 29. augusta 2015.

Som veľmi rád, že sa nám po rokoch konečne podarilo zladiť vyťažené kalendáre týchto jedinečných umelcov a vystúpia spoločne na našom festivale. Tento rok je istá výhoda v tom, že koncerty budú prebiehať počas celého leta, tým pádom sa nám ľahšie dohadovali termíny s účinkujúcimi ako po minulé roky, keď bola Viva Musica! týždňovým festivalom,“ prezrádza Matej Drlička, riaditeľ festivalu.
Viva Musica! sa s menom Pavla Bršlíka spojila už minulý rok, kedy pod značkou Viva Musica! records vydala jeho prvé profilové CD s názvom Mikuláš Schneider-Trnavský: Songs (Piesne).

Sólový husľový recitál v podaní virtuózneho Dalibora Karvaya
Ďalším potvrdeným účinkujúcim v rámci Viva Musica! festivalu je slovenský husľový virtuóz Dalibor Karvay, ktorého festival hostil aj uplynulý rok v bratislavskej Starej tržnici, kde vystúpil ako sólista v projekte Quasars Ensemble. Tento rok sa však predstaví v rámci sólového recitálu s vynikajúcim klaviristom Danielom Buranovským na historickom Nádvorí Starej radnice (10. júl).

Koncert bude pre nás výnimočný aj tým, že sa bude konať práve na Nádvorí Starej radnice, kde náš festival pred jedenástimi rokmi začínal. Je to pre nás zároveň návrat k tradícii obľúbených komorných open-air koncertov v centre mesta,“ dopĺňa Matej Drlička.

Slovenský huslista Dalibor Karvay prejavoval pozoruhodný hudobný talent už od detstva. Ako trojročný začal hrať na husliach pod vedením svojho otca, neskôr absolvoval štúdium na konzervatóriu v Žiline a vo Viedni pod vedením svetoznámeho Borisa Kuschnira. Má za sebou niekoľko víťazstiev na prestížnych medzinárodných interpretačných súťažiach a spoluprácu s významnými dirigentmi a orchestrami. Intenzívne sa venuje aj komornej hre, pričom spolupracuje s takými umelcami ako napríklad Julian Rachlin, Radek Baborák, Wenzel Fuchs a ďalší.

Klasická hudba aj tam, kde by ste ju vôbec nečakali
Trojicu ďalších zverejnených koncertov uzatvára nový projekt špičkového slovenského klaviristu Mikiho Skutu s názvom The Future Symphony Orchestra (24. júl), ktorý v sebe spojil dva zdanlivo nesúvisiace svety – klasickú hudbu a najmodernejšiu digitálnu techniku. Táto kombinácia umožňuje umelcovi realizáciu symfonického koncertu v podstate kdekoľvek, dokonca i na miestach, kde by ste klasickú hudbu vôbec nečakali alebo by realizácia takéhoto koncertu nebola možná napríklad z priestorových dôvodov.

Pri výbere miesta pre tento špeciálny koncert sme sa nechali inšpirovať projektom Yellow Lounge prestížneho nemeckého hudobného vydavateľstva Deutsche Grammophon, ktorého základnou filozofiou je, aby sa aj klasická hudba hrala v nočných kluboch a v iných, pre ňu atypických priestoroch,“ upresňuje Matej Drlička.

Viva Musica! sa preto na chvíľu presťahuje do jedného z najvychytenejších bratislavských nočných klubov – do Nu Spiritu. V rámci večera si okrem sólových skladieb pre klavír francúzskych impresionistov či amerického minimalizmu budú môcť návštevníci vypočuť tiež časti z najznámejších klavírnych koncertov v zvukovo plnohodnotnom sprievode symfonického orchestra. Súčasťou večera bude aj beseda o hudbe s Jurajom Kušnierikom a jeho hosťami a (ne)klasická after párty pod taktovkou DJ Daniela Baláža.

Miki Skuta patrí k špičkovým slovenským hudobníkom, a to nielen na poli klasiky, ale tiež jazzu a improvizovanej hudby. Okrem hry na klavíri sa venuje aj komponovaniu a je držiteľom niekoľkých významných ocenení (Krištáľové krídlo, Cena Frica Kafendu, nominácia na cenu Nadácie Tatra banky za umenie či ocenenie Radio_Head Award).

Prehľad doteraz zverejnených koncertov v rámci 11. ročníka Viva Musica! festivalu:
3.7.2015, 20:00, Reduta – Philip Glass: The Complete Piano Etudes
10.7.2015, 20:00, Nádvorie Starej radnice – Dalibor Karvay
17.7.2015, 19:00, AEGON aréna – Fragile Queen Symphony
24.7.2015, 20:00, Nu Spirit Club – Miki Skuta: The Future Symphony Orchestra
31.7.2015, 20:00, Stará tržnica – Carlos Piñana: Flamenco Symphony
7.8.2015, 20:00, Dóm sv. Martina – Simona Houda-Šaturová: Decade
14.8.2015, 20:00, Stará tržnica – Jánoška Ensemble
29.8.2015, 20:00, Reduta – Viva Opera!


Vstupenky v predaji v sieti Ticketportal.sk.
Viac informácií o programe nájdete na www.vivamusica.sk alebo na facebook.com/vivamusicafestival