Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Viva Musica! pripraví velkolepý koncert Petrovi Hapkovi

Peter Hapka Foto: TASR

Tvorbu tohto hudobného génia si v sprievode Orchestra Viva Musica! pod taktovkou Oskara Rózsu uctia mnohí slovenskí i českí speváci.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Tradičné operné gala Viva Musica! festivalu nahradí tento rok veľkolepý koncert venovaný hercovi, spevákovi, dirigentovi, hudobnému skladateľovi a autorovi filmovej hudby Petrovi Hapkovi. Na koncerte vystúpia Lucie Bílá, Jana Kirschner, Szidi Tobias, Jana Golisová, Michael Kocáb, František Segrado a ďalšie výrazné osobnosti, ktoré si v sprievode Orchestra Viva Musica! pod taktovkou Oskara Rózsu uctia tvorbu tohto hudobného génia, ktorý už roky robí z pesničiek klenoty. Koncert sa uskutoční 29. júna na Západnej terase Bratislavského hradu.

Hudobný portrét českého bohéma, muža s "drsnou" vizážou a hrivou bielych vlasov, preháňajúceho sa na motorke v koženom saku - v spojitosti s menom Petr Hapka sa popri tejto charakteristike málokedy uvádza aj fakt, že spolu so Zdeňkom Liškom a Lubošom Fišerom patrí k najplodnejším a najvýraznejším českým autorom filmovej hudby (Tisícročná včela, Perinbaba a mnohé ďalšie). Narodil sa v roku 1944 v Prahe a už ako päťročný napísal svoju prvú pesničku. Do širšieho poslucháčskeho povedomia sa zapísal v roku 1963 skladbou Malá pieseň, ktorú naspieval už vtedy veľmi populárny Karel Gott. Preslávil sa tiež ako autor hudby k textom Michala Horáčka. Hitmi ako Levandulová, Dívám se, dívám, S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc, Individualita, Rozeznávám či Bude mi lehká zem prispel do repertoáru Hany Hegerovej, Lucie Bílej, Michaela Kocába, Jany Kirschner či Richarda Müllera, ale takisto sa presadil aj ako osobitý spevák.

Vstupenky sú v predaji v sieti ticketportal.sk.