Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Vivaldianno - Mesto zrkadiel v Bratislave opäť s veľkým úspechom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Je to veľmi ambiciózne pokračovanie multimediálneho projektu producenta, hudobného skladateľa a hráča na klávesových nástrojoch Michala Dvořáka.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Unikátny multimediálny projekt Vivaldianno Mesto zrkadiel tvorcov Michala Dvořáka a Jaroslava Svěceného sa dnes večer vrátil do slovenskej metropoly, keď bratislavskú premiéru absolvoval vo veľkej sále Istropolisu 4. júna tohto roku. Z pohľadu priestorových rozmerov dala Incheba Expo Aréna podstatne viac možností vyniknúť technicko – umeleckému riešeniu tohto ojedinelého projektu a zaplnené hľadisko to aj ocenilo záverečným a zaslúženým standing ovation.

Projekt Vivaldianno s podtitulom Mesto zrkadiel je veľmi ambicióznym pokračovaním multimediálneho projektu producenta, hudobného skladateľa a hráča na klávesových nástrojoch Michala Dvořáka, známeho aj ako člena úspešnej českej rockovej skupiny Lucie, a husľového virtuóza Jaroslava Svěceného.

Baroková hudba so súdobým zvukom, špičkové výkony sólistov, projekcia, animácia, moderný tanec aj hovorené slovo umocňujú trocha mrazivý životný príbeh barokového huslistu a skladateľa Antonia Vivaldiho, od jeho narodenia, cez prvé hudobné kroky, prvé úspechy, stretnutie s Annou, až po úmrtie v zabudnutí. Oboch protagonistov dnes večer skvele doplnili dve sympatické dámy a špičkové hudobníčky, violončelistka Tereza Kovalová a huslistka Anna Mlináriková.

Anna Mlináriková je veľmi úspešnou absolventkou odboru jazzové husle na bostonskej Berklee College of Music v USA, kde študovala. Talentové štipendium na Berklee College of Music získala na základe konkurzu a už po prvom semestri bola zaradená na dekanský zoznam najlepších študentov celej Berklee College of Music. Po návrate do Prahy s vynikajúcim prospechom dokončila Konzervatórium Jaroslava Ježka. Počas svojej relatívne krátkej kariéry sa podieľala na desiatkach úspešných projektov, okrem iného napríklad na albumoch Anety Langerovej (Jsem), Michala Horáčka (Ohrožený druh, Tribute Michal Horáček), Marka Ztraceného (Ztrácíš), Tomáša Klusa (Hlavní uzávěr splínu), alebo na hudbe k filmom Anglické jahody či Bobule.

Druhou zo ženskej sólovej dvojice na pódiu je Terézia Kovalová, mladá talentovaná violončelistka hrajúca v rade projektov naprieč hudobnými žánrami. Keď práve neúčinkuje v projekte Vivaldianno, vystupuje so svojou vlastnou autorskou kapelou Calm Season, spolupracuje s ostravskou speváčkou a textárkou Vladivojnou La Chiou, v minulosti bola členkou indie-folkových Republic of Two, s ktorými získala cenu Anděl za objav roku 2010.

Na projekte Vivaldianno sa podieľajú tvorcovia - režisér koncertnej šou Michal Caban, scénograf Šimon Caban, autor libreta Tomáš Belko, filmové a animačné štúdio Eallin Animation. Pod samotnú animáciu sa podpísal Kosuke Sugimoto z Japonska.

Vivaldianno Mesto Zrkadiel je už tretím pokračovaním veľmi úspešného projektu Michala Dvořáka. Prvá časť projektu pod názvom Vivaldianno MMVIII vyšla v júni 2008, druhá časť Vivaldianno MMXII vyšla v marci 2012.

„Skvelé publikum, hlavne preto radi chodíme do Bratislavy, rozumejú hudbe a vedia oceniť výkony sólistov, ďakujeme za výbornú atmosféru, ktorú nám vytvorili,“ povedali pre TASR po skončení koncertu jeho autori Michal Dvořák a Jaroslav Svěcený.