Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Kultúra

Hudobný svet smúti: Zomrel britský spevák George Michael

George Michael. Foto: TASR/AP

George Michael začal svoju kariéru v 80. rokoch v skupine Wham! a neskôr pokračoval ako sólový umelec.

Londýn 26. decembra (TASR/Teraz.sk) - Vo veku 53 rokov zomrel britský spevák a skladateľ George Michael, informovala dnes spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na jeho vydavateľa.

George Michael, ktorý začal svoju kariéru v 80. rokoch v skupine Wham! a neskôr pokračoval ako sólový umelec, zomrel v obci Goring v grófstve Oxfordshire.




"S veľkým smútkom môžeme potvrdiť, že náš milovaný syn, brat a priateľ George zomrel pokojne doma v období Vianoc. Rodina žiada, aby v tomto ťažkom a citlivom období bolo rešpektované jej súkromie. V tejto fáze už nebudú žiadne komentáre," uviedol vydavateľ. Príčinu smrti neuviedol. Podľa polície však k nej nedošlo za podozrivých okolností.

V roku 2011 spevákovi diagnostikovali ťažkú formu zápalu pľúc. Kvôli chorobe vtedy zrušil viacero vystúpení.



George Michael bol obdarený výnimočne dobrým vzhľadom a nádherným hlasom. V posledných rokoch však zápasil s mnohými problémami, vrátane zdravotných, a so závislosťami od omamných látok. Hlas mal však stále vynikajúci a zdalo sa, že jeho rozsah takmer nemá žiadne hranice - hoci s jeho výstredným, nevyspytateľným správaním to bolo horšie.

Hudobník bol pre opačné pohlavie príťažlivý. O jeho sexuálnej orientácii však fanúšikovia nevedeli. Až do roku 1998, keď ho zatkli za necudné správanie na verejných toaletách v Los Angeles, kde ho spozoroval tajný policajt.

Fanúšikovia vzdávajú spevákovi hold, oceňujú jeho talent i dobročinnosť



Fanúšikovia britského speváka Georgea Michaela sa dnes schádzali pred jeho domom v Highgate na severe Londýna i pred Mill Cottage v Goringu, kde v nedeľu zomrel, a kládli tam kytice kvetov a odkazy či zapaľovali sviečky.

Príčina spevákovej smrti zatiaľ nie je známa. Polícia, ktorej hliadku privolali do Mill Cottage, uviedla, že nezistila žiadne podozrivé okolnosti. Podľa medializovaných správ mohlo byť príčinou smrti Georgea Michaela zlyhanie srdca. Zomrel pokojne, v spánku.

Žena kladie kvety pred domom Georgea Michaela na pamiatku speváka, ktorý skonal 26. decembra 2016.
Foto: TASR/AP


Podľa susedov z obce Goring-on-Thames George Michael v poslednom období svoj dom opúšťal veľmi zriedka, len občas šiel na večeru s priateľmi. Pôsobil pritom unaveným dojmom. Výrazne aj pribral. Na rozdiel od uplynulých rokov chýbal aj na vianočnej omši v Kostole sv. Tomáša, ktorý sa nachádza cez ulicu, oproti jeho domu, napísal denník Daily Mail.

Jeden zo spevákových susedov v Londýne si v rozhovore pre denník spomenul, že keď Georgea Michaela videl naposledy, "nevyzeral dobre (...) a pristaro na svoj vek".

Kolegovia na sociálnych sieťach smútia za spevákom



Mnohí fanúšikovia i kolegovia na sociálnych sieťach vyzdvihujú talent a hlas Georgea Michaela i jeho dobročinnosť v prospech ľudí chorých na AIDS, rakovinu či organizácií na pomoc deťom v tiesni.

Ľútosť nad umelcovou smrťou vyjadril medzi prvými aj Andrew Ridgeley, ktorý s Georgeom Michaelom vytvoril v 80. rokoch slávne hudobné duo Wham!.

Britský spevák Boy George vyzdvihol "úžasný hlas, jeho hudba bude stále žiť ako odkaz jeho talentu".

Americká speváčka a herečka Miley Cyrusová ocenila, ako George Michael, ktorý sa prihlásil k svojej homosexualite, bojoval za práva komunity LGBT.

Spevák Elton John zverejnil na Instagrame spoločnú fotografiu s Michaelom. K snímke napísal: "Som hlboko šokovaný. Stratil som milovaného priateľa - najláskavejšiu, najveľkorysejšiu dušu a brilantného umelca. Súcitím s jeho rodinou, priateľmi a všetkými jeho fanúšikmi."




Madonna zverejnila odkaz: "Zbohom, priateľ môj! Opustil nás ďalší veľký umelec. Nech už ide rok 2016 do..."

Spevák Bryan Adams na Twitteri napísal: "RIP, George Michael. Nemôžem tomu uveriť. Taký úžasný spevák a milý človek, až príliš mladý na smrť."

Televízna moderátorka Ellen DeGeneres uviedla: "Práve som sa dozvedela o smrti svojho priateľa Georgea Michaela. Bol to úžasný talent. Som veľmi smutná."

Smútok nad spevákovou smrťou dnes prostredníctvom sociálnej siete Twitter vyjadril aj londýnsky primátor Sadiq Khan. "Veľmi smutná správa o Georgeovi Michaelovi. Neuveriteľný talent, ktorý svojou hudbou prinášal radosť miliónom z nás," napísal.

Georgios Kyriacos Panayiotou sa narodil 25. júna 1963 v Severnom Londýne a je syn cyperského Gréka: prisťahovalca menom Kyriacos Panayiotou. V päťdesiatych rokoch 20. storočia sa presťahoval do Anglicka a zmenil si meno na Jack Panos.

Georgeov deduško - teda starý otec z matkinej strany - pochádzal z chudobnej robotníckej anglickej rodiny a stará mama, naopak, z bohatej židovskej rodiny. Jeho dve staršie sestry, Yioda a Melanie, ako aj mama Leslie vnímali Georgea ako chlapca so silnými sklami na okuliaroch a nik ani len netušil, že raz bude úspešným spevákom i autorom hitov, ktoré si zamiluje celý svet.

Aj keď George v septembri 1982 spolu so svojím priateľom zo školy menom Andrew Ridgeley (ktorý pochádza zo Surrey) vydal debutovú pieseň "Young Guns", jeho otec Jack bol dosť skeptický. Jack v Edgware vlastnil dobre zabehanú reštauráciu a prial si pre syna inú kariéru ako hudobnú. Jednoznačne chcel, aby sa jeho jediný syn vyučil v tzv. "slušnom zamestnaní".



Po prvých drobnejších úspechoch nasledoval obrovský hit Wham, a vtedy dokonca i jeho otec zmenil názor. Keď George v júni 1984 prerazil songom "Careless Whisper", bol už vnímaný ako star. Bol ako sólová hviezda smerujúca na prvé priečky hitparád, ktorú milujú milióny fanúšikov, a tak prestali všetci pochybovať o jeho kariére speváka.

Samozrejme, potom nasledovali ďalšie hitové songy ako "Wrap her up" (s Eltonom Johnom), "A Different Corner" a super hit s Arethou Franklinovou "I Knew You Were Waiting (For Me)", ktoré vyniesli Georgovi slušné peniaze, o ktorých ani nesníval... Navyše, George bol vôbec prvým bielym spevákom, ktorý nahral duet s touto soulovou kráľovnou.

Avšak George Michael bol telom i dušou muž, pre ktorého neboli dôležité len hmotné veci - peniaze, ale predovšetkým hudba a hudobné uznanie poslucháčov po celom svete. Najväčší komerčný úspech dosiahol v roku 1987 so svojím debutovým sólovým albumom "Faith", z ktorého sa okamžite predalo 14 miliónov kópií a dodnes sa predalo viac ako 20 miliónov exemplárov.



Jeho sólový albumový debut Faith (okt. 1987) mu vyniesol mnohonásobnú platinu, čo bolo znakom, že éra Wham skončila a už je tu len George Michael, ktorý je jednoznačne pán muzikant a nielen tancujúci spevák v boy band.



Po pilotnom funky-hite "I Want Your Sex" (klebety tvrdia, že vo videu hrala i jeho vtedajšia priateľka Kathy Yueng), ktorý sa dostal v Anglicku na singlovú top priečku, pričom video bolo na tie časy šokúco sexy, nasledovali piesne, ktoré sa vždy umiestňovali na prvý priečkach vo všetkých hitparádach... Spevák sa postupne stal akýmsi symbolom osemdesiatych rokov.



Všetky albumy Georgea Michaela pravidelne obsadzovali a naďalej obsadzujú prvé priečky hitparád vo všetkých krajinách sveta.

Za debutový song "Faith" dostal hudobnú cenu Grammy v kategórii "Najlepší Album roku 1988".

V roku 1987 dostal cenu Grammy za song "I Knew You Were Waiting (For Me)", a to v kategórii Najlepší r'n'b spevácky výkon dua alebo skupiny, ktorú naspieval spolu so svetoznámou Arethou Franklin.
Zdroj: wiki