Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Vo veku 63 rokov zomrel dramaturg a divadelný vedec Andrej Maťašík

Andrej Maťašík, archívna snímka. Foto: Teraz.sk

Andrej Maťašík získal aj viaceré ocenenia. Medzi nimi ocenenie Literárneho fondu v oblasti divadelnej tvorby za dramaturgiu inscenácie A. Štejn: Téma: Alexander Blok.

Bratislava 4. júna (TASR) - Vo veku 63 rokov zomrel dnes po krátkej chorobe v skorých ranných hodinách dramaturg a divadelný vedec Andrej Maťašík. TASR to potvrdil poslanec NR SR Dušan Jarjabek, ktorého bol Maťašík dlhoročným asistentom.

Andrej Maťašík sa narodil 14. augusta 1953 v Košiciach. V roku 1976 ukončil štúdium divadelnej vedy na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Pracoval ako dramaturg Parku kultúry a oddychu – Komornej scény v Bratislave, dramaturg Divadla pre deti a mládež v Trnave, vo vydavateľstve Obzor ako redaktor časopisov Film a divadlo a Javisko. Pracoval tiež v Divadelnom ústave, pôsobil ako pedagóg Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici, ako redaktor a vedúci oddelenia kultúry denníka Slovenská Republika aj ako redaktor a vedúci oddelenia kultúry denníka Nový deň. Naposledy pôsobil v Kabinete divadla a filmu Slovenskej akadémie vied ako hlavný redaktor časopisu Slovenské divadlo.

Andrej Maťašík získal aj viaceré ocenenia. Medzi nimi ocenenie Literárneho fondu v oblasti divadelnej tvorby za dramaturgiu inscenácie A. Štejn: Téma: Alexander Blok, Pamätnú medailu Národného literárneho centra, Pamätnú plaketu Národného hudobného centra či Pamätný list pri príležitosti 5. výročia založenia Akadémie umení v Banskej Bystrici.