Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Kultúra

Vo veku 71 rokov zomrel slovenský hudobník Fedor Frešo

Na archívnej snímke uprostred Fedor Frešo s basgitarou. Foto: TASR/František Iván

Fedor Frešo odišiel podľa slov jeho rodiny nečakane v utorok v popoludňajších hodinách.

Bratislava 26. júna (TASR) - Vo veku 71 rokov zomrel slovenský hudobník Fedor Frešo. TASR to potvrdila rodina zosnulého. Fedor Frešo odišiel podľa slov jeho rodiny nečakane v utorok v popoludňajších hodinách. Presné dôvody zatiaľ nie sú známe.

"Je to tak neočakávané, Fedor bol súputníkom, začínali sme spolu v roku 1968, však je jedným z tvárí na obale prvého albumu skupiny Prúdy Zvoňte, zvonky," reagoval pre TASR Pavol Hammel.

Pripomína, že Fedor Frešo bol jediný, ktorý bol pri Prúdoch do dnešných dní. "Je to nečakané o to viac, že v týchto dňoch už pripravujeme turné Prúdy The Best of Tour 2018, prvý koncert je už o mesiac," doplnil.

Správa o Frešovom úmrtí zaskočila aj bubeníka skupiny Prúdy a Collegium Musicum Dušana Hájeka. "Zaskočilo ma to, prežili sme spolu príjemné chvíle," poznamenal pre TASR.

"Slovo nečakané nevystihuje túto smutnú správu, ešte v nedeľu sme boli spolu. Boli sme si blízki, môžem o Fedorovi povedať len dobre a spomínať na neho len v tom najlepšom," povedal pre TASR hudobník Laco Lučenič.

"Zlá správa, nevyberá si a našla si aj medzi hudobníkmi. Len pred pár dňami sme dokončili nahrávanie albumu a pred nami je koncertné turné," uviedol pre TASR hudobný vydavateľ, producent pripravovaného turné Prúdy The Best od Tour 2018 Pavol Maruščák.

Fedor Frešo sa narodil 6. januára 1947. Bol basový gitarista, jedna z najvýraznejších osobností slovenskej rockovej scény. Vyštudoval hru na kontrabas na bratislavskom konzervatóriu. Účinkoval v skupine Soulmen Deža Ursínyho, potom to boli Prúdy, Collegium Musicum, Modrý Efekt, Fermáta a T&R Band. Do konca roku 1989 pracoval v Slovenskom rozhlase ako hudobný režisér.

Fedor Frešo patril k najvýraznejším osobnostiam rockovej scény. Stál pri zrode legendárnej slovenskej skupiny Collegium Musicum a spolu s Mariánom Vargom patril k jej stálym členom. Zomrel iba necelý rok po svojom dlhoročnom kolegovi a kamarátovi Vargovi.

Fedor Frešo sa narodil 6. januára 1947 v Bratislave. Vyrastal v hudobníckej rodine. Jeho otcom bol slovenský hudobný skladateľ a dirigent Tibor Frešo, mama študovala operný spev.

Fedor Frešo vyštudoval hru na kontrabas na bratislavskom konzervatóriu a už od roku 1962, teda od svojich pätnástich rokov bol hudobne aktívny. Na 15. narodeniny totiž od mamy dostal svoju prvú basgitaru, na ktorú sa učil hrať.

S jeho začiatkami sa spája pôsobenie v skupine Soulmen Deža Ursínyho (1968–1969) a tiež v skupine Prúdy s Pavlom Hammelom a s Mariánom Vargom (1968–1969), s ktorou nahral jej slávny album Zvonky, zvoňte.

Práve s Vargom spoločne založili hudobnú skupinu Collegium Musicum, ktorá zásadne ovplyvnila smerovanie slovenskej hudby. Skupina vstúpila na hudobnú scénu odvážnymi adaptáciami klasických diel, najznámejšími z tejto éry boli Hommage a J. S. Bach a Concerto in D Josepha Haydna, ktoré sa dostalo aj na prvý štúdiový album skupiny s rovnomenným názvom Collegium Musicum (1970).

Fedor Frešo ako basgitarista s neodmysliteľným precíznym a presným štýlom hral aj na ďalších platniach skupiny. Divákmi aj kritikou bol ocenený dvojalbum Konvergencie (1971), po ňom nasledovali koncertné albumy Live (1973) a Marián Varga a Collegium Musicum (1975). Po niekoľkoročnej pauze sa podieľal na ďalších albumoch skupiny Continuo (1978), On a Ona (1979) a Divergencie (1981).

Medzitým, v rokoch 1975-1977, Fedor Frešo pôsobil aj v českej skupine Modrý Efekt legendárneho gitaristu Radima Hladíka. Collegium Musicum, samozrejme aj s Fedorom Frešom, príležitostne koncertovalo aj v nedávnej minulosti. Prvý raz sa skupina dala znovu dokopy v roku 1992 a po ďalších piatich rokoch jej vyšiel comebackový live album s názvom Collegium Musicum '97. Rovnako skupina vystupovala aj v rokoch 2008 a 2009, v roku 2010 vydala posledné CD s názvom Speak, Memory.

Fedor Frešo pôsobil aj v ďalších formáciách, v 80. rokoch bol basgitaristom skupiny Fermata a v rokoch 1982-1992 hral na kontrabas aj v kapele Traditional & Revival Jazz Band, ktorá sprevádzala Petra Lipu. Od roku 2013 potom vystupoval s generačne oveľa mladšou skupinou Kosa z nosa.

Kolegovia zo skupiny Collegium Musicum oceňovali, že Fedor Frešo bol nielen skvelým inštrumentalistom, ale aj veľmi zdatným organizátorom. Na prvom albume Collegium Musicum sa predstavil aj ako spevák, napríklad v skladbe If You Want to Call.

Venoval sa aj výrobe gitár a basgitár. Svoj prvý nástroj, kópiu basgitary Fender, si vyrobil už v roku 1967 a od 80. rokov sa tejto aktivite venoval systematicky. Okrem bás vyrobil štyri elektronické kontrabasy a na poslednom z nich sám hrával.

V máji 2011 vydal knihu s názvom Sideman a spolu s Tomášom Berkom v marci 2013 knihu Rocková Bratislava.