Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Vo veku 71 rokov zomrel známy slovenský spisovateľ a kritik umenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Inštitúcia ďalej informovala o tom, že posledná rozlúčka so zosnulým sa uskutoční v utorok 27. augusta v bratislavskom krematóriu.

Bratislava 21. augusta (TASR) – V utorok 20. augusta zomrel v Bratislave vo veku 71 rokov spisovateľ, novinár, kritik umenia a pedagóg Viliam Jablonický. Úmrtie potvrdila na svojom webe Matica slovenská (MS), v ktorej Jablonický pôsobil ako člen historického odboru.

Inštitúcia ďalej informovala o tom, že posledná rozlúčka so zosnulým sa uskutoční v utorok 27. augusta v bratislavskom krematóriu.

Jablonický sa narodil 13. mája 1948 v Jaslovských Bohuniciach. Ukončil štúdium dejín umenia na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave. Bol členom a tajomníkom Slovenského centra PEN, členom Klubu spisovateľov literatúry faktu i Spolku slovenských spisovateľov. Pôsobil ako redaktor rubrík o kultúre a literatúre v denníku Hlas ľudu, Revue svetovej literatúry, pracoval pre Film a divadlo, Slovenský denník, Most a Verejnú správu. Zároveň prednášal dejiny kultúry a filmu v školách v Bratislave a Trnave.

Ako autor a spoluautor napísal viac ako 40 kníh o dejinách kina a umenia. Podieľal sa aj na tvorbe dokumentárnych filmov Papierové hlavy, Ľudia z Hauerlandu a Prežili sme gulag.