Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

UMELECKÝ SVET SMÚTI: Zomrela legendárna baletka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Alonsová bola jedinou latinskoamerickou tanečnicou, ktorá dostala honorárny titul prima ballerina assoluta - ojedinelé ocenenie udeľované najvýznačnejším baletkám svojej generácie.

Havana 17. októbra (TASR) - Kubánska tanečná legenda a choreografka Alicia Alonsová zomrela vo štvrtok vo veku 98 rokov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Kubánskeho národného baletu (BNC), ktorý zosnulá umelkyňa založila.

Alonsová bola jedinou latinskoamerickou tanečnicou, ktorá dostala honorárny titul "prima ballerina assoluta" - ojedinelé ocenenie udeľované najvýznačnejším baletkám svojej generácie. Od roku 1894 sa tejto pocty dostalo iba 13 ženám.

Umelkyňa zomrela v nemocnici v Havane. Alonsová založila medzinárodne uznávaný BNC v roku 1948 a zosobňovala kubánsky umelecký program pod komunistickou vládou Fidela Castra. Dohľad nad BNC udržiavala napriek takmer úplnej slepote aj po prekročení svojej deväťdesiatky.

Alonsová bola zároveň v 40. a 50. rokoch členkou Amerického baletného divadla (ABT) v New Yorku, pričom sa nemalou mierou pričinila o to, že sa ABT zaradilo medzi najvýznamnejšie baletné súbory v Spojených štátoch, dopĺňa tlačová agentúra AP.

Alonsová ohromovala publikum svojím dramatickým a precíteným pohybovým prejavom. Bola známa svojou náladovosťou, ale aj striktnou disciplínou. Ako choreografka vyžadovala perfekcionizmus a mala vysoké nároky na účinkujúcich. Aktívnemu tancu sa venovala ešte ako 70-ročná.