Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Voľný vstup do SNG výrazne zvýšil záujem o výstavy

Na snímke pohľad na priečelie novej prístavby SNG Foto: TASR/Štefan Puškáš

Galéria na dobrovoľnom vstupnom vyzbierala 901 eur a 400 českých korún.

Bratislava 29. októbra (TASR) – Tohtoročná novinka v podobe voľného vstupu do Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave sa priaznivo prejavila v návštevnosti jej výstav.

"Náš zámer umožniť ľuďom voľný vstup k umeniu sa vydaril. Veľmi nás potešilo, že priemerná návštevnosť oproti minulému roku stúpla o vyše 130 percent. Nechali sme aj možnosť plateného vstupu, čo využilo šesť návštevníkov. Mali sme aj možnosť dobrovoľného vstupného, kde sme vybrali 901 eur a 400 českých korún," na dnešnej tlačovej konferencii zhodnotila generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

V tomto roku sa výrazne zvýšil záujem o výstavy v Esterházyho paláci SNG. Najväčší nárast bol na začiatku, keď v januári prišlo 5173 návštevníkov oproti minuloročným 1503, vo februári ich bolo 6896, kým vlani 2665. Za  deväť tohtoročných mesiacov prišlo na výstavy 42.047 záujemcov, čo je viac o 23.962.

Zvýšený záujem je aj o umeleckú literatúru a produkty v kníhkupectve Ex Libris, z ktorého sa stal aj dôležitý komunikačný bod v galérii. Aj keď niektoré sprievodné podujatia, akými sú workshopy pre rodiny s deťmi a kurátorské výklady ostali spoplatnené, SNG eviduje väčší záujem aj o ne a predala celkove 3552 vstupeniek.

Okrem príprav výstav na rok 2015 Alexandra Kusá pripomenula najbližšiu pod názvom Svetlo na hrane s podtitulom Moderna a neskorá moderna, architektúra vo fotografii. Otvoria ju 6. novembra.