Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Všestranný šansoniér Igor Šebo jubiluje

Igor Šebo Foto: www.igorsebo.com

V súčasnosti umelec vystupuje na doskách varšavského Teatr Capitol vo svojej úspešnej komédii Pomalu a jeszcze raz.

Vlčkovce/Bratislava 1. februára (TASR) – Herec, spevák a autor scenárov divadelných predstavení Igor Šebo sa v pondelok 1. februára dožíva 60 rokov.

Pôvodom Slovák pôsobil dlhé roky v českej Prahe, kde sa zaradil k najvýznamnejším predstaviteľom šansónu. Spolupracoval s renomovanými skladateľmi a textármi z oblasti pop-music, vážnej hudby i džezu, vydal osem CD platní a koncertoval po celej Európe. V súčasnosti s úspechom vystupuje najmä na pódiách poľských divadiel.

Igor Šebo sa narodil 1. februára 1956 vo Vlčkovciach pri Trnave. Po štúdiách estetiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (FiF UK) v Bratislave zahájil profesionálnu kariéru ako herec v prešovskom divadle. Neskôr pôsobil ako redaktor a moderátor Československého rozhlasu, čo ho napokon priviedlo do Prahy. Popri rozhlasovej práci ho zlákal spev a najmä šansóny, ktoré sa od bežných populárnych piesní líšia náročnosťou textu a sugestívnou "hereckou" interpretáciou.

Mnohé texty k piesňam Igora Šeba pochádzajú z pera Pavla Cmírala, hudbu mu väčšinou skladal Milan Dvořák a klavírny sprievod zabezpečoval Jiří Toufar, s ktorým spolupracuje dodnes. Takmer desať rokov vystupoval šansoniér na všetkých významných českých a slovenských scénach spoločne s hercom a spisovateľom Miroslavom Horníčkom. Spolupracoval i s legendárnou speváčkou a herečkou Ljubou Hermanovou. Dvakrát bol hosťom medzinárodného festivalu šansónov v chorvátskom Záhrebe. Vytvoril úspešný šansónový kabaret "C'est la vie", ktorý sa prezentoval v pražskej Redute a zazneli v ňom pesničky v najrôznejších európskych jazykoch. "Pôsobivé melódie a vzrušujúce texty. Kontakt s poslucháčom a divákom v hľadisku. Interpretačná hĺbka a bezprostrednosť prejavu. To je Igor Šebo. Čertovsky dobrý šansoniér, ktorý nemá konkurenta na mužskej šansoniérskej scéne", opísala umelca česká tlač.

Od hudby sa Igor Šebo presunul k divadelným žánrom, a to nielen ako interpret. Napísal monodrámu "Podivná splátka" a neskôr hry "Moje past" a "Nuselský most", v ktorých sám účinkoval. Ako autor i herec sa výrazne presadil v Poľsku, divadlo Teatr Rozrywski v poľskom Chorzowe s úspechom uviedlo jeho autorskú komédiu "Pomalu a jeszcze raz". Hra, v ktorej jej autor autenticky stvárnil Slováka žijúceho v Prahe získala poľskú "Zlatú masku". V roku 2007 sa v poľskom Bielsku-Bialej konala európska premiéra jeho ďalšej divadelnej hry "Intercity". Toto predstavenie bolo v roku 2008 ocenené Cenou mladých kritikov na XVI. Medzinárodnom festivale Zderzenie v poľskom Klodsku.

V súčasnosti umelec vystupuje na doskách varšavského Teatr Capitol vo svojej úspešnej komédii "Pomalu a jeszcze raz".