Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Dokumentárny film Všetky moje deti osloví najmä divákov so srdcom

Farár Marián Kuffa Foto: TASR

Celovečerný dokument z najchudobnejších východoslovenských rómskych osád, ktorý ponúka iný pohľad na rómsku problematiku prostredníctvom katolíckeho kňaza Mariána Kuffu.

Bratislava 12. februára (TASR) – Hudba autentickej kapely z rómskej osady Veľká Lomnica sprevádzala dnešnú slávnostnú premiéru nového slovensko-českého koprodukčného filmu Všetky moje deti v bratislavskom Kine Lumiére.

Celovečerný dokument z najchudobnejších východoslovenských rómskych osád, ktorý ponúka iný pohľad na rómsku problematiku prostredníctvom katolíckeho kňaza Mariána Kuffu, nakrútil režisér Ladislav Kaboš. Ako priznal pred projekciou, charizmatického farára zo Žakoviec pozná už 15 rokov.

"Za tú dobu sa vôbec nezmenil. Vždy je na strane ľudí, ktorí potrebujú pomoc, ľudí o ktorých nikto nemá záujem, ľudí, ktorí sú v ťažkej životnej situácii," priblížil režisér svojho filmového hrdinu, ktorý pomáha a podáva ruku ľuďom bez ohľadu na ich farbu pleti, náboženské vyznanie či politickú príslušnosť. "Všetkým dáva nádej, šancu a je to hlavne na ľuďoch, či tú šancu využijú," povedal na margo skromného farára, ktorý sa na premiére nezúčastnil. Odmieta totiž chodiť na filmy, v ktorých vystupuje.

Nový dokument Ladislava Kaboša je už jeho štvrtým počinom, ktorý nakrúcal s Mariánom Kuffom. Divákom tentoraz predstavuje jeho misiu do žalostného prostredia biedy a beznádeje v zabudnutých osadách Huncovce a Veľká Lomnica. Kňaz sa snaží pomôcť najchudobnejším Rómom, namiesto chatrčí plných potkanov ponúkne rodinám s deťmi dôstojnejšie bývanie, ale prostredníctvom svojpomocnej stavby prostých domčekov. Snaží sa predovšetkým o zmenu sociálnych vzťahov a myslenia vnútri osád. Chce, aby "jeho deti" objavili svoje schopnosti, naučili sa nezávidieť si a pracovať jeden pre druhého. Miesto kázania sa snaží strhnúť Rómov vlastným príkladom a ľudským záujmom. Marošovi Kuffovi pomáhajú aj jeho "žakovskí chlapci" - bývalí kriminálnici, bezdomovci a alkoholici z komunity, ktorú pred 25 rokmi založil na fare pod Tatrami v obci Žakovce.

Producentka filmu, režisérova manželka Svatava Maria Kabošová pripustila, že na začiatku boli obavy i strach z nakrúcania v rómskych osadách. Postoj filmárov však zmenil práve fakt, že do osád vstupovali s kňazom. "Keď idete s Mariánom Kuffom, tak môžete ísť aj do pekla a nebojíte sa, lebo jeho viera je taká silná, že vás vie strhnúť," povedala pre TASR producentka snímky, ktorá osloví najmä "divákov so srdcom". "Keď má človek aspoň kúsok srdca, tak z kina vyjde ako vymenený." Kabošová očakáva, že film naštartuje verejnú diskusiu a prebudí emócie. "Je plný emócií, nie je to len o stavaní domčekov. Sú tam drámy života a smrti, veľmi smutné scény, pri ktorých diváci plačú, ale sú tam aj scény láskavého humoru, kedy sa srdečne smejú," dodala k celovečernému dokumentu Všetky moje deti, ktorý na plátna kín prináša distribučná spoločnosť Itafilm od 13. februára.