Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Kultúra

V Košiciach si pripomínajú 120. výročie Historickej účelovej budovy

Na snímke časť špeciálnej výstavy Na skle vystavené, ktorú Východoslovenské múzeum v Košiciach vytvorilo pri príležitosti 120. výročia jeho Historickej účelovej budovy, 21. júna 2023 v Košiciach. Foto: TASR Diana Semanová

O 20.00 h je zas pripravený hudobný koncert. Program ukončia svetelné ilúzie premietané na priečelie budovy.

Košice 21. júna (TASR) - Východoslovenské múzeum (VSM) v Košiciach si v stredu pripomína 120. výročie uvedenia do prevádzky Historickej účelovej budovy na Námestí Maratónu mieru. Pri tejto príležitosti pripravilo pre návštevníkov deň otvorených dverí (DOD), nové výstavy aj koncert. Pre TASR to uviedla múzejná pedagogička Katarína Ščerbanovská.

DOD potrvá do 17.00 h. V spolupráci s Múzeom a kultúrnym centrom južného Zemplína v Trebišove v stredu sprístupnili novú výstavu so židovskou tematikou "999 Morituri te salutant". O 18.00 h v podkroví VSM slávnostne otvoria aj špeciálnu výstavu k 120. výročiu pod názvom Na skle vystavené, ktorá priblíži začiatky, múzejné skvosty i osobnosti, ktoré kreovali prvé kroky účelovej budovy vtedajšieho Košického múzea. O 20.00 h je zas pripravený hudobný koncert. Program ukončia svetelné ilúzie premietané na priečelie budovy.

Na snímke exponáty špeciálnej výstavy Na skle vystavené, ktorú Východoslovenské múzeum v Košiciach vytvorilo pri príležitosti 120. výročia jeho Historickej účelovej budovy, 21. júna 2023 v Košiciach.
Foto: TASR Diana Semanová


"V našich končinách ide o ojedinelú stavbu - budovu účelovo postavenú a určenú na prevádzku múzejnej inštitúcie, aké v rámci niekdajšieho Uhorska poznali len v Prahe a Budapešti a na území Slovenska bola vôbec prvou takou stavbou. Tiež treba zdôrazniť, že v budove múzeum sídli od roku 1903 nepretržite. Aj keď sa vnútorné dispozície a usporiadanie priestoru v budove časom menili, jej poslanie ostávalo nemenné," dodala Ščerbanovská.

S návrhom postaviť novú samostatnú múzejnú budovu vystúpil na valnom zhromaždení Hornouhorského muzeálneho spolku v roku 1888 jeho čestný predseda, biskup Košickej diecézy a mecén Žigmund Bubics. Slávnostné sprístupnenie budovy a novej expozície sa uskutočnilo 21. júna 1903.