Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Kultúra

Vstupné z premietania filmu vo Veľkom Šariši pôjde na pomoc Ukrajincom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Pod dokumentárny film s názvom Vojnový zápisník sa podpísal mladý ukrajinský režisér Roman Ljubija.

Veľký Šariš 11. marca (TASR) – V kine Šarišpľac vo Veľkom Šariši premietnu film Vojnový zápisník. Dobrovoľné vstupné pôjde na pomoc Ukrajincom v Rakoshyne, partnerskom meste Veľkého Šariša. Ako TASR informoval predseda občianskeho združenia Nový film Peter Vlkovič, spomenuté mesto zatiaľ vojna priamo nezasiahla, no neustále tam prichádzajú utečenci z východnejších častí Ukrajiny. Miestni obyvatelia sa zároveň pripravujú na najhorší scenár.

"Všetci Ukrajinci veľmi naliehavo potrebujú našu pomoc. Jeden zo spôsobov, ako im podať pomocnú ruku, prichádza vo forme podujatia s názvom Filmom za Ukrajinu, ktoré len pred niekoľkými dňami odštartovalo v Kežmarku. Odtiaľ sa prostredníctvom partnerov z Asociácie slovenských filmových klubov rozšírilo už do deviatich miest po celom Slovensku. Spoločnou myšlienkou je to, že zástupcovia zapojených filmových klubov a kín darujú vyzbierané vstupné organizáciám pomáhajúcim ľuďom z vojnou zasiahnutej Ukrajiny,“ uviedol Vlkovič.

Premietanie sa vo Veľkom Šariši uskutoční v piatok o 19.00 h. Do podujatia Filmom za Ukrajinu sa doteraz zapojili filmové kluby a kiná v Kežmarku, Bratislave, Martine, Levoči, Košiciach, Bytči, Poprade a po Veľkom Šariši film premietnu v nedeľu (13. 3.) vo Filmovom klube Stanica v Žiline.

Pod dokumentárny film s názvom Vojnový zápisník sa podpísal mladý ukrajinský režisér Roman Ljubija. Strihový dokument je mozaikou videozáznamov nakrútených ukrajinskými vojakmi. Tí od roku 2014 na svoje mobilné telefóny a kamery zaznamenávali každodenné udalosti počas bojov na východe Ukrajiny. Film zachytáva zvláštny svet paradoxov, drobných radostí, zvláštneho humoru a utrpenia. Vojnový zápisník je podľa Vlkoviča ojedinelým svedectvom o svete nádeje a číhajúcej smrti nakrúteným ľuďmi, ktorí sa ocitli priamo v prvej bojovej línii.