Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Vychádza dvojalbum Karla Gotta s názvom Doteky lásky

Na snímke český spevák Karel Gott. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Každá z piesní, ktoré sa dostali do tracklistu nového dvojalbumu, má pre Karla Gotta vlastný význam a výklad, od silných melódií až po pôvodného interpreta.


Bratislava 28. januára (TASR) - Najväčšia česká spevácka legenda Karel Gott prichádza so špeciálnym darčekom k tohtoročnému sviatku Valentína. Na etikete vydavateľstva Supraphon vychádza limitovaná dvojalbumová CD edícia úspešných albumov 40-násobného Zlatého slávika Dotek lásky a Láska je nádhera aneb Dotek lásky 2.

Každá z piesní, ktoré sa dostali do tracklistu nového dvojalbumu, má pre Karla Gotta vlastný význam a výklad, od silných melódií až po pôvodného interpreta. V osvedčenej hudobnej produkcii dvojice Petr a Pavel Orm vznikli nahrávky rôznorodé svojím štýlom, avšak osobné priazňou a speváckym prejavom Karla Gotta, spojené v príjemný celok.

Samotný Karel Gott k albumu poznamenal: "Dotyk lásky je takmer v každej piesni tohto CD, aj keď sa niekedy trebárs v texte slovo láska priamo nevyskytuje." Dvojalbum Doteky lásky je dokonalým darčekom k vyjadreniu lásky a citov. V limitovanej edícii vychádza 12. februára.

CD komplet ponúkne tri desiatky piesní, medzi nimi S tebou vždycky přijde máj (česká verzia hitu Always On My Mind), Podezírání (Suspicious Minds), Můj ideál (Endless Love), duet s Monikou Absolonovou Modrý samet (Blue Velvet), Sochy v dešti (Crying In TheRain), Zmizely stíny (I Can See Clearly Now), A máš to (You Got It) či Odcházím s vírou (Holding Out For A Hero).

Spevák a skladateľ Karel Gott (*14.7.1939, Plzeň) je najväčšou speváckou hviezdou československej a dnes českej populárnej hudby. Prvým výraznejším úspechom bola jeho účasť v programe Československej televízie Hledáme písničku pro všední den v apríli 1962, kde spieval spolu s Vlastou Průchovou pieseň Až nám bude dvakrát tolik. Na prvom singli, ktorý vydal Supraphon, bola pieseň Měsíční řeka. V roku 1965 vydal Supraphon prvú LP platňu s názvom Zpívá Karel Gott. V roku 1966 vyhral prvý ročník Bratislavskej lýry s pesničkou Mám rozprávkový dom. Na začiatku roka 1967 podpísal zmluvu s nemeckou firmou Polydor, kde mu vyšiel prvý singel so skladbou Weisst du wohin? aj prvý album Die goldene Stimme aus Prag. V októbri 1968 získal zlatú medailu na festivale Zlatý kohút v Rio de Janeiro za pieseň Karla Svobodu a Jiřího Štaidla Lady karneval. Je držiteľom 22 československých, 18 českých Zlatých slávikov, vlastní viac ako 60 zlatých platní, sedem diamantových platní, nahral približne 2600 pesničiek. V americkom Las Vegas sa 7. januára 2008 oženil, za manželku si zobral Ivanu Macháčkovú. Spolu majú dve dcéry, Nelly Sofiu a Charlotte Ellu. Z nemanželského vzťahu má Karel Gott dve už dospelé dcéry Dominiku a Luciu.

Z jeho najnovšej tvorby je štúdiový album Dotek lásky, ktorý vyšiel v septembri 2012, v novembri 2013 to bol album Láska je nádhera (Dotek lásky 2) a v júni 2014 DVD s názvom Noční král, na ktorom sú hity prvého desaťročia 21. storočia. V septembri 2014 vyšiel nový album S pomocí přátel a v decembri 2014 komplet piatich DVD 50 Let / Skladby z let 1963-2010.

TASR informovala PR manažérka Adriana Čahojová.