Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Vychádza nová detektívka Dominika Dána

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Dominik Dán sa viac ako dvadsaťpäť rokov zaoberá vyšetrovaním zločinov.


Bratislava 7. decembra (TASR) – Práve dnes prichádza na pulty slovenských knižných obchodov nová detektívka Dominika Dána s názvom Smrť na druhom brehu. TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Slovart Alexandra Petrášová.

Najúspešnejší slovenský krimi autor nesklamal svojich fanúšikov ani tieto Vianoce a pod stromček im prináša svoju dvadsiatu tretiu knihu Smrť na druhom brehu. V novom príbehu Krauz a Chosé pátrajú po vrahovi muža, ktorého mŕtve telo nikomu nechýba a zdá sa, že súvisí s vybavovaním si účtov v podsvetí.

Začiatky deväťdesiatych rokov boli hektickým obdobím nielen na oddelení vrážd, ale v celej spoločnosti. Čo sa dialo v našom meste automaticky registrovali aj detektívi, a nielen registrovali, aj riešili, vyšetrovali a vypočúvali. Zo zelenáča Richarda Krauza je samostatne pracujúci detektív a s parťákom Jozefom Fischerom zvaným Chosé riešia jeden prípad za druhým. Tento sa stal na jar 1994 - na brehu rieky Morava na úrovni štvrtého kilometrovníka našli dvaja výrastkovia polozahrabanú, polorozpadnutú mŕtvolu muža. Nič zvláštne, pokojne mohla skončiť v krematóriu a na štátne trovy jej mohli podkúriť - to by ale nesmela mať uprostred čela pravidelný kruhový otvor s priemerom 9 mm. Stačil jeden pohľad a dvojici detektívov bolo hneď jasné, že ho nespôsobil vrták, ale olovo odliate do tvaru guľky. No z akej pištole bola vystrelená a čia ruka ju v tom momente držala, sa dozvedia až po dlhom vyšetrovaní. Chlapci z „mord“ partie sa riadne zapotia, lebo nič nevedia ani o vrahovi, ani o obeti. Mŕtvy chlap nikomu nechýba. Nevedia ani to, že kruhový otvor uprostred čela sa onedlho stane symbolom vybavovania si účtov v podsvetí, ktoré sa práve začína formovať.

Zároveň sa fanúšikovia Dánových príbehov môžu vrátiť k jednej z jeho najpopulárnejších krimi Červený kapitán, ktorého filmová verzia vychádza na DVD a Blu-Ray. A každom dobrom kníhkupectve sú v ponuke audioknihy Dominika Dána z vydavateľstva Publixing.

Dominik Dán sa viac ako dvadsaťpäť rokov zaoberá vyšetrovaním zločinov. Osobné kontakty s vrahmi, lupičmi, únoscami a inou „lepšou spoločnosťou“ mu umožnili pochopiť nepísané zákony podsvetia. Z bohatých skúsenosti čerpá pri písaní mrazivo autentických detektívnych príbehov. Všetky jeho predchádzajúce knihy vyšli vo vydavateľstve Slovart a okamžite sa stali bestsellermi. Podľa románu Červený kapitán bol nakrútený úspešný akčný film.