Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Vychádza zborník z kolokvia o identite a zvrchovanosti SR

Na ilustračnej snímke pohľad na budovu MS v Martine a park s bustami národovcov, archívne foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Kolokvium sa uskutočnilo pri príležitosti 25. výročia vzniku občianskej iniciatívy 61 krokov k slovenskej identite - Zvrchované Slovensko a prítomný zborník zachytáva jeho priebeh.

Bratislava 2. novembra (TASR) - "Identita a zvrchovanosť Slovenskej republiky" - je názov zborníka z kolokvia, konaného 24. februára 2016 v Bratislave, ktorý v týchto dňoch uviedla na knižný trh Matica slovenská v Martine.

Kolokvium sa uskutočnilo pri príležitosti 25. výročia vzniku občianskej iniciatívy 61 krokov k slovenskej identite - Zvrchované Slovensko a prítomný zborník zachytáva jeho priebeh.

Zborník má výraznú informačno-dokumentačnú hodnotu, ktorá mu už teraz dáva punc významného historického prameňa. Priami svedkovia i aktívni účastníci tejto občianskej iniciatívy vo svojich spomienkovo - hodnotiacich referátoch uviedli vznik, priebeh i následné politické dôsledky tejto iniciatívy. Zhodli sa na tom, že iniciatíva výrazným spôsobom urýchlila našu cestu k štátnej samostatnosti. Na túto tému s referátmi vystúpili prof. JUDr. Jaroslav Chovanec, Ing. Ladislav Lysák, JUDr. Tomáš Korček, prof. JUDr. Mojmír Mamojka, Ing. Marián Tkáč, prof. JUDr. Igor Palúš, JUDr. Marián Gešper, Mgr. Viliam Komora, Mgr. Jaroslav Rezník, PaedDr. Miroslav Holečko a v diskusii niektorí ďalší rečníci.

Zborník publikuje aj záverečné Vyhlásenie účastníkov kolokvia o poslaní Slovenska v treťom tisícročí, v ktorom sa okrem iného hovorí: "Sme presvedčení, že Slovensko a Slováci majú predpoklady na vlastnú prosperitu, ale aj na zjednocovanie zdravých síl Európy, osobitne Slovanov, v záujme udržania jej tradičných hodnôt. Je tu opätovne čas, aby slovenská inteligencia pomenúvala veci priamo a otvorene hovorila zodpovedným za Slovensko pravdu. V záujme toho potrebujeme vrátiť na národnú pôdu naše verejnoprávne médiá, aby sme presadzovali nám vlastné princípy dobra, podpory života, a nie smrti."

Zborník má fotografickú dokumentačnú prílohu. Zostavil ho prof. Jaroslav Chovanec.