Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Východná otvára svoje brány už budúci týždeň, novinkou je aplikácia

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

V bohatom programe vystúpia SĽUK, Lúčnica, najlepší z hudobných a tanečných folklórnych súťaží.

Východná 24. júna (TASR) - Pod Kriváňom v hornoliptovskej obci Východná sa už budúci týždeň začína 62. ročník najstaršieho a najväčšieho folklórneho festivalu na Slovensku. Počas štyroch dní (30.6.-3.7.) sa na piatich scénach predstaví viac ako 800 účinkujúcich.

Vo Východnej sa v posledných roky udomácnili tanečné domy i všetky nočné programy, z ktorých jeden je vždy trochu netradičný. "Je akousi víziou autorov ako odlišným spôsobom spracovávať slovenský folklór. Tento druhu programu je bližší skôr mladšej generácii folkloristov, ale i divákom, ktorí nie sú zaťažení ortodoxným spracovaním folklórneho materiálu," vysvetlil programový riaditeľ Folklórneho festivalu Východná Pavol Pitoňák. Podrobnejšie informácie o slovenskom folklóre získajú diváci po druhý raz v Etnodome.

Oplotenie areálu i zavedenie symbolického vstupného z minulosti sa osvedčilo. Organizátori sa tak snažia kultivovať prostredie, v ktorom sa festival odohráva. "Ku komplexnosti poskytovaných služieb prispeje tento rok mobilná aplikácia, ktorá bude záujemcov upozorňovať, kedy a kde bude najbližší program," doplnil s tým, že tento rok budú v areáli dva stanové tábory, jeden z nich je špeciálne určený pre návštevníkov s deťmi do 12 rokov.

"Folklórny festival Východná ponúka spojenie lásky k tradícii a ľudovej kultúre s prezentáciou nových pohľadov na to, akými rôznymi spôsobmi môže folklór inšpirovať," povedal Pitoňák. V bohatom programe vystúpia SĽUK, Lúčnica, najlepší z hudobných a tanečných folklórnych súťaží. Ťahákom bude aj vystúpenie zahraničných súborov z Peru, Gruzínska, Bulharska a Ukrajiny. Organizátori pripravili aj programy pre deti, jarmok remesiel či ochutnávky tradičných jedál.