Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Vo Výkrikoch bez ozveny predstaví Ťapák príbehy tradičnej dediny

Na snímke vľavo herci Nadežda Vladařová, Marek Geišberg, Ľubomíra Krkošková a Wiliam Hriadel počas skúšky v martinskom divadle dňa 19. januára 2016. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Príbeh je síce z tradičnej dediny minulého storočia, ale osudy postáv, tých ľudí sú stále aktuálne aj dnes, uviedol Ťapák.

Martin 20. januára (TASR) – Príbeh z tradičnej dediny inšpirovaný zbierkou poviedok Mila Urbana pod názvom Výkriky bez ozveny predstaví v piatok 22. januára premiéra rovnomennej inscenácie Slovenského komorného divadla (SKD) Martin pod režijným vedením Mareka Ťapáka.

Autor divadelnej adaptácie a zároveň režisér Marek Ťapák má podľa PR manažéra SKD Tibora Kubičku ambíciu vytvoriť divadelný tvar, kde dramatické jadro Urbanovej tragiky umocňuje folkloristický akcent v hudobnej a pohybovej zložke. "Aj preto prizval k spolupráci na inscenácii hudobníka Stanislava Palúcha a choreografa SĽUK-u Jána Ševčíka. Ťažisko inscenácie však bude stáť na realistickom činohernom herectve, pre ktoré má náš herecký súbor predpoklady," uviedol Kubička.

"Príbeh je síce z tradičnej dediny minulého storočia, ale osudy postáv, tých ľudí sú stále aktuálne aj dnes. A je to ešte o to aktuálnejšie, že v tejto turbulentnej situácii v Európe a v dnešných časoch je veľmi dôležité, aby sme mali na zreteli, odkiaľ sme, kto sme a kam smerujeme,"
povedal Ťapák.



Podľa riaditeľa SKD Františka Výrostka sa Marek Ťapák predstaví v martinskom divadle prvýkrát ako režisér. "Sme veľmi radi, že priniesol práve takúto tému, spôsob práce a koncepciu, ktorá tu možno nikdy nebola. Aj keď sa robili rôzne inscenácie z ľudového prostredia a z dediny. Ale toto je naozaj jedinečný pohľad, nielen jeho, ale celého realizačného tímu," podotkol Výrostko.

"Kto čítal poviedky Mila Urbana, určite mi dá za pravdu, že sú fantastické. Sú jedinečné, vynikajúce a písal ich mladý chlap z prostredia oravskej dediny. Marek Ťapák s naším dramaturgom Robom Mankoveckým ich dali dokopy, zdramatizovali a dali do príbehu jednej dediny. A tento celok v rámci jednotlivých poviedok funguje so živou hudbou, tanečníkmi aj s našimi hercami," doplnil riaditeľ martinského divadla.