Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Herec, režisér a pedagóg Jozef Adamovič by sa dnes dožil 75 rokov

Jozef Adamovič, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Jozef Adamovič študoval herectvo na Vysokej škole múzických umení, po ukončení štúdia sa stal členom SND, v ktorom pôsobil až do roku 1990.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Herec, režisér a pedagóg Jozef Adamovič by sa dnes dožil 75. narodenín.

"Vytvorili sme niekoľko parádnych kreácií", vravieval a s rovnakou ľahkosťou sa púšťal do nehereckých ponúk, či už ako divadelný a filmový režisér, alebo vysokoškolský pedagóg a autor teoretických statí alebo napokon, v duchu svojej dobrodružnej zvedavosti a duchovného presvedčenia, aj do rizík podnikateľských aktivít.

Jozef Adamovič sa narodil 23. apríla 1939 v Trnave. Po maturite v roku 1956 začal v Bratislave študovať herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU).

Po ukončení štúdia na VŠMU (1960) sa stal členom Slovenského národného divadla (SND), v ktorom pôsobil až do roku 1990. Vytvoril približne 70 divadelných postáv Corneille: Cid, Gozzi: Kráľ Jeleň, Goldoni: Učiteľ tanca, Shakespeare: Sen noci svätojánskej a Richard II., Kráľ Lear: Edgar, Rostand: Cyrano z Bergeracu.

V roku 1960 ho obsadili do českého filmu Valčík pro milión režiséra Josefa Macha. Od tých čias hral aj v ďalších českých a najmä slovenských filmoch a televíznych inscenáciách. Svoj herecký naturel uplatnil napríklad vo filmoch Synové Velké medvědice (1966), Hry lásky šálivé (1971), Temné slunce (1980), Noční jazdci (1981), Súdim ťa láskou (1981), Pták Ohnivák (1997). Z televíznych filmov, v ktorých hral, sú známe Kubo (1965), Tiene v raji (1986), Kamene (1989). V roku 2012 si zahral v televíznom seriáli Pod povrchom.

Začiatkom 70. rokov 20. storočia utrpel vážne zranenia pri autohavárii a odvtedy ho bolo možné vídať s nezameniteľnou jazvou na tvári.

V hlavnej úlohe Móric Beňovský

V roku 1975 dostal hlavnú úlohu grófa Mórica Beňovského v 13-dielnom koprodukčnom slovensko-maďarskom výpravnom televíznom seriáli Vivat Beňovský!

Od konca 70. rokov minulého storočia sa na filmovom plátne objavoval iba príležitostne.

Bol spoluzakladateľom Akadémie umení v Banskej Bystrici, neskôr tam začal prednášať na Fakulte dramatických umení. Od 90. rokov dvadsiateho storočia až do svojho skonu pôsobil na košickom konzervatóriu a na Univerzite Cyrila a Metoda v Trnave.

Prezident SR Ivan Gašparovič mu udelil 3. januára 2012 pri príležitosti 19. výročia vzniku Slovenskej republiky štátne vyznamenania - Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj SR.

Pamätná dlaždica

Odhalenie pamätnej dlaždice hercovi Jozefovi Adamovičovi na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave 20.júna 2012. Na archívnej snímke Jozef Adamovič.
Foto: TASR/Michal Svítok
Na bratislavský Filmový chodník slávy, ktorý sa tiahne pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava, pribudla 20. júna 2012 ďalšia pamätná dlaždica.

Je na nej podpis divadelného a filmového herca, režiséra a pedagóga Jozefa Adamoviča. Umelec pripustil, že poctu, ktorá mu dodala energiu, prijal s "veľmi zvláštnymi pocitmi aj rozpakmi". "Po tej obrovskej 30-ročnej kariére som sa vyblokoval. Do tohto mediálneho a biznisového prostredia, čo sa týka kultúry, som sa tak nehrnul", priznal Jozef Adamovič.

Manželkou Jozefa Adamoviča bola známa slovenská herečka Božidara Turzonovová.

Herec, pedagóg a režisér Jozef Adamovič zomrel 2. augusta 2013 vo veku 74 rokov.