Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Vyšetrovanie v prípade vývozu sochy Berniniho stále pokračuje

Ilustračné foto Foto: TASR

Médiá v apríli tohto roka priniesli informáciu, že v prípade padli prvé obvinenia.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Prípadom vývozu sochy Giana Lorenza Berniniho do zahraničia sa stále zaoberá polícia. Vyšetrovanie zatiaľ neukončila. TASR informoval bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

"Vyšetrovanie uvedeného prípadu v súčasnosti aj naďalej pokračuje. Vo veci sú vykonávané úkony smerujúce k jej náležitému objasneniu," povedal Szeiff pre TASR.

V tejto veci podal trestné oznámenie minister kultúry SR Marek Maďarič, a to ešte 10. júla 2015.

Médiá v apríli tohto roka priniesli informáciu, že v prípade padli prvé obvinenia. Mali sa týkať bývalého riaditeľa Sekcie kultúrneho dedičstva Ministerstva kultúry SR Pavla Š. a zamestnankyne rezortu Jany B.

Minister kultúry na základe informácie, že busta pápeža Pavla V. dražená na Slovensku ako dielo neznámeho sochára, bola vyvezená a predaná do múzea Getty v USA ako originálne dielo Giana Lorenza Berniniho, nariadil 8. júla minulého roka kontrolu procesu povolenia jej vývozu.

O dva dni na to podal aj trestné oznámenie s podozrením, že osoby, ktoré sa zúčastnili na procese predaja busty, mohli poznať jej hodnotu a že osoby posudzujúce pamiatkové hodnoty diela mohli konať v rozpore s príslušnými predpismi.

Bustu talianskeho barokového sochára Berniniho mal na Slovensku desiatky rokov v súkromnej zbierke výtvarník Ernest Zmeták. Jeho dediči ju zverili aukčnej spoločnosti SOGA. Tá ju dvakrát dala do dražby ako bustu pápeža od neznámeho talianskeho sochára. Prvýkrát za 47.000 eur. Nakoniec ju kúpil Clément Guenebeaud žijúci v Bratislave za 24.000 eur.

Ten požiadal ministerstvo kultúry o povolenie na jej trvalý vývoz do zahraničia.

Busta sa cez londýnsku aukčnú sieň Sotheby’s dostala do Gettyho múzea v Los Angeles. Podľa medializovaných informácií ju kúpilo za vyše 30 miliónov eur.