Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Kultúra

Štúrovu javiskovú podobu približuje výstava Divadelná tvár Ľ. Štúra

Na snímke odhalená busta Ľudovíta Štúra Foto: TASR/Erika Ďurčová

V dvoch pozoruhodných tematických okruhoch sa zrkadlí Štúrov vzťah k dráme a ochotníckemu divadlu a jeho nová podoba na javiskách slovenských profesionálnych divadiel.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Reprezentatívnu retrospektívnu výstavu Divadelná tvár Ľudovíta Štúra otvorili vo štvrtok večer (22.10.) v Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží v Bratislave. Jej témou je divadelná podoba Ľudovíta Štúra na javiskách slovenských divadiel a jeho úloha pri formovaní slovenského ochotníckeho divadla. Verejnosti je prístupná od dnes až do 28. februára 2016.

Divadelná tvár Ľudovíta Štúra ho prenáša „z javiska“ dejín na „dosky, ktoré znamenajú svet“ a stavia do zorného uhla slovenských teatrológov. V dvoch pozoruhodných tematických okruhoch sa zrkadlí Štúrov vzťah k dráme a ochotníckemu divadlu a jeho nová podoba na javiskách slovenských profesionálnych divadiel. Štúr ako rockový spevák, ako vodca revolúcie, ako zamilovaný mladík, ako utrápený starnúci muž, ako dirigent malej spevohry či rozhnevaný búrlivák. Na slovenských javiskách bojoval perom i mečom, nadšene prednášal o spoločenských zmenách, zvádzal hneď niekoľko žien naraz, rozdával rady priateľom i nepriateľom, dirigoval malý orchester.

V divadle sa často objavoval nielen príbeh Ľudovíta Štúra, ale aj jeho generačných druhov. Pre divadelníkov bol príťažlivou témou, stal sa hlavným hrdinom viacerých drám. Javiskový obraz Ľudovíta Štúra ožíva teraz v Slovenskom národnom múzeu prostredníctvom výpravných panelov, fotografií a artefaktov z inscenácií, ale aj pomocou hudby i obrazu. Návštevníkom sa ponúka jedinečná možnosť sledovať nové predstavenie, v ktorom hlavnú úlohu dostal Ľudovít Štúr. Všetky vystavované inscenácie dokazujú, že Štúr nepochybne patrí k osobnostiam, ktorých život a dielo bolo hodné scénicky spracovať. Je pozoruhodné, že viaceré inscenácie nabúrali zaužívané kultúrne kódy a mýty o štúrovcoch a v provokujúcich interpretáciách snímali nielen Štúra, ale aj iných národných dejateľov z piedestálu hrdinov.

„Zaujímavá je najmä tým, že podáva nový pohľad na Ľudovíta Štúra ako objekt divadelného diania, čiže ako jeho život, jeho osudy stvárnili na javisku slovenskí inscenátori, ale aj slovenskí dramatici. Na druhej strane je zaujímavá tým, že sa pozerá na Ľudovíta Štúra ako na osobnosť, ktorá sa v rámci svojej činnosti venovala tiež divadlu. O tom sa na Slovensku málo hovorí, o divadle štúrovskej generácie, ochotníckom divadle v 19. storočí, kedy v 40. rokoch práve jeho študenti hrali divadlo v Sobotišti a na Myjave,“ uviedla pre TASR k obsahu výstavy kurátorka Juliana Beňová.

Výstavu otvoril režisér a súčasný riaditeľ činohry SND Roman Polák, ktorý režíroval dve inscenácie s hlavným hrdinom Ľudovítom Štúrom, v martinskom divadle uviedli v roku 1996 hru Karola Horáka „... príď kráľovstvo Tvoje...“ a v tomto roku v Činohre SND hru toho istého autora pod názvom Prorok Štúr a jeho tiene.

Výstavu realizuje Divadelný ústav v spolupráci so Slovenským národným múzeom. Projekt je súčasťou podujatí Roka Ľudovíta Štúra 2015 vyhláseného Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky.