Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

VIDEO: Čepce, rukávce a kroje môžete vidieť na výstave Ej ženy, ženy

Ukážku krojov z rôznych regiónov Slovenska ponúka výstava Ej ženy, ženy, ktorú v týchto dňoch sprístupnili v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre. Návštevníci si môžu pozrieť viac ako 30 ženských krojov z okolia Nitry, zo Záhoria, Tekova, Hontu, Horehronia, Podpoľania, Novohradu a ďalších regiónov. Sú medzi nimi čepce, rukávce, kútne plachty, obrusy, truhlice, kolovrátky a ďalšie predmety. V Nitre 13. januára 2017. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Výstava ponúka ukážky rôznych odevných, ale aj úžitkových súčastí ľudovej kultúry.

Nitra 13. januára (TASR) – Ukážku krojov z rôznych regiónov Slovenska ponúka výstava Ej ženy, ženy, ktorú v týchto dňoch sprístupnili v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre. Návštevníci si tu môžu pozrieť viac ako 30 krojovaných figurín z okolia Nitry, ale aj zo Záhoria, Tekova, Hontu, Horehronia, Podpoľania, Novohradu a ďalších regiónov. Výstava ponúka ukážky rôznych odevných, ale aj úžitkových súčastí ľudovej kultúry. Sú medzi nimi čepce, rukávce, kútne plachty, obrusy, truhlice, kolovrátky a ďalšie predmety.



Celá zbierka je dielom niekoľkoročnej práce v teréne a záchrany krojov rodinou Kraskovou z Nitry. Zaujímavou časťou expozície sú aj fotografie ľudových odevov na ženách, ktorých autorom je profesionálny fotograf Jozef Spišák z Občianskeho združenia Folklórne regióny. Fotky zobrazujú 58 krojov na vybraných dievčatách a ženách z nitrianskych folklórnych súborov Furmani, Ponitran a Zobor, Ženskej speváckej skupiny Vranky a na dievčatách z umeleckého súboru Lúčnica.  

Ako pripomínajú organizátori, na príprave výstavy sa podieľali viacerí odborníci. Okrem majiteľov zbierok krojov a fotografií to bola poradkyňa pre výrobcov ľudových krojov, odevných doplnkov a výšiviek Ústredia ľudovej umeleckej výroby Zuzana Piešová a tiež etnológovia Zuzana Balážová, Lucia Macková a Patrik Rago.