Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Kostole klarisiek je výstava fotiek všetkých slovenských kostolov

Na snímke návštevníci pri prezeraní fotografií počas slávnostného otvorenia výstavy všetkých kostolov Slovenska v bratislavskom Kostole klarisiek Foto: Printscreen TABLET.TV

Výstava je súčasťou prebiehajúceho festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2015.

Bratislava 24. júna (TASR) – Videl som všetky kostoly Slovenska je názov fotografickej výstavy v bratislavskom Kostole klarisiek. Jej autorom je 28-ročný Zdenko Dzurjanin a pripravilo ju Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.

Na dnešnom slávnostnom otvorení výstavy v kultúrnom programe nechýbal spievaný starosloviensky Otčenáš a iné piesne, ale ani zástupcovia piatich cirkví: rímskokatolíckej, evanjelickej, gréckokatolíckej, reformovanej a pravoslávnej, ktoré na Slovensku majú kostoly.

"Je to výnimočný a obdivuhodný projekt. Autor ho realizoval v takom mladom veku. Slovensko pozná lepšie ako mnoho oveľa starších ľudí. Kostol je niečo, čo definuje Slovensko. Máme ich veľa od deviateho storočia a výstava zachytáva ich historický a architektonický vývoj," povedal na vernisáži kurátor výstavy Pavol Demeš.



Jej návštevník spozná kostoly zapísané v Zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, dozvie sa, ktorý je najstarší, najväčší, najmenší, najvyššie položený alebo s najviac naklonenou vežou, ako aj to, ktorý kostol má najviac kopúl a veží, najťažší a najľahší zvon, najviac slnečných hodín či najväčšiu mozaiku.

Bratislavský rodák Zdenko Dzurjanin (1986) za osem rokov v 2927 obciach a mestách odfotografoval 4124 kostolov. Tento unikátny historicko-zemepisný a fotografický projekt sa rozhodol uskutočniť spontánne ešte ako študent. Po dôkladnej príprave začal svoj plán realizovať v roku 2008.

"Chcel som spoznať krajinu, v ktorej žijem, a zároveň priniesť jej obyvateľom svedectvo o jej kultúrno-historickej rôznorodosti. Cieľ odfotografovať všetky kostoly na Slovensku som si stanovil od začiatku a bol do istej miery podmienený aj tým, že pochádzam z denominačne zmiešanej rodiny otca gréckokatolíka a mamy rímskokatolíčky," zdôvodnil fotograf.

Výstava je súčasťou prebiehajúceho festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2015. Návštevníci si ju môžu bezplatne pozrieť od 24. júna do 31. júla v utorok a vo štvrtok v čase medzi 10. a 17. h. Po bratislavskej premiére bude putovať po slovenských mestách. Všetky fotografie sú oddnes zverejnené na internetovej verzii projektu.