Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Výstava Krása pre ženu stvorená predstavuje v SNM vyše 200 čepcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Na výstave môžu návštevníci okrem sviatočných čepcov vidieť aj pracovné, svadobné, smútočné či mestské.

Martin 23. marca (TASR) – Výstava Krása pre ženu stvorená predstavuje v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Martine viac ako 200 čepcov z rôznych oblastí Slovenska, spoločenských vrstiev a prostredí.

Podľa kultúrno-propagačnej manažérky SNM Mileny Kiripolskej zastával čepiec v tradičnom ženskom odeve veľmi dôležitú úlohu. "Symbolizoval zmenu stavu svojej nositeľky – z dievčaťa sa stala žena. Vzhľad a výzdobu čepcov ovplyvňovali geografické, hospodársko-sociálne a kultúrne podmienky. Nemalou mierou sa na tomto zložitom procese podieľala aj migrácia obyvateľstva, administratívne zákazy a nariadenia, súdobá móda a obchod," uviedla Kiripolská.

Doplnila, že v SNM v Martine sú uložené početné zbierky ľudového odevu a textilu. "Najväčšiu skupinu v tomto fonde tvoria ženské čepce a ich torzá, ktoré v minulosti predstavovali neodmysliteľnú súčasť ženského odevu. Z viac ako desaťtisíc kusov vybrala kurátorka Eva Dudková dvesto, ktoré reprezentujú nielen rôznorodosť tvaru a výzdoby jednotlivých regiónov, ale aj príležitosti, na ktoré sa nosievali či prostredie, v ktorom sa pohybovali ich majiteľky," dodala kultúrno-propagačná manažérka SNM.

Na výstave môžu návštevníci okrem sviatočných čepcov vidieť aj pracovné, svadobné, smútočné či mestské. "Na čepcoch z Noroviec ukazujeme vývoj čepca v tejto obci z topoľčianskeho okresu. Zaujímavé sú aj pokrývky ženskej hlavy, ktoré do zbierok múzea venovali rôzne spolky či významné osobnosti," podotkla Kiripolská.

"Počas dlhodobého vývoja odevu vo všetkých vrstvách spoločnosti na území Slovenska, ako aj u ostatných národov, patrilo významné miesto pokrývke ženskej hlavy. Nosenie čepca malo v ľudovom prostredí v minulosti jednoznačný význam. Potvrdzovalo, že žena je vydatá. Okrem vydatých žien ho nosili aj slobodné dievčatá, ktoré mali dieťa – prespanky. Takéto vyjadrenie stavu sa prísne dodržiavalo dovtedy, pokiaľ sa nosil tradičný odev," vysvetlila kultúrno-propagačná manažérka SNM.

Výstava Krása pre ženu stvorená je sprístupnená do 31. augusta 2018.