Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Kultúra

Výstava o Olomouci prinesie do Bratislavy tému bezbariérovej turistiky

Hviezdoslavovo námestie, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Výstavu o bezbariérovosti umiestnili na Hviezdoslavovo námestie v Bratislave.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Keď nemôžu ľudia do Olomouca, príde Olomouc za nimi! Týmto sloganom avizuje zahraničné zastúpenie agentúry CzechTourism Slovensko výstavu fotografa Tomáša Helíska: Olomouc z po(d)hledu. Ako názov výstavy napovedá, fotografie sú fotené z podhľadu, ich autorom je totiž vozičkár. "Zároveň tieto 'pohľadnice' slúžia ako pozvánka do atraktívneho centra regiónu Haná. Záujemcovia si ich budú môcť pozrieť od 1. do 31. mája na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave," informovala TASR PR manažérka Miroslava Boškovičová.

"Nerezignovať, nevzdávať sa, žiť naplno, odovzdávať zo seba maximum a brať si od života všetko dobré, čo ponúka – tak by bolo možné stručne charakterizovať autora fotografií výstavy Tomáša Helíska," priblížil veľvyslanec ČR na Slovensku Tomáš Tuhý, ktorý prevzal záštitu nad výstavou, ktorá má propagovať cestovný ruch ČR pre všetky skupiny záujemcov, vrátane osôb so zdravotným znevýhodnením.

"Cenná je z niekoľkých dôvodov. Tým hlavným je autor, ktorý je sám vozičkár a zároveň vášnivý fotograf. Mesto pozná ako svoju dlaň, fotí v ňom dlhodobo a vo všetkých ročných obdobiach. Snímky ukazujú rozmanitosť, bohatú históriu, cennú architektúru Olomouca, jeho uličky s jedinečnou atmosférou, upravené parky, ale aj súčasnosť – moderné výtvarné diela či veľkoplošné graffiti," hovorí Nora Gill, riaditeľka CzechTourism Slovensko.

Výstava fotografa, ktorý má od narodenia mozgovú obrnu, prekonal 13 operácií chrbtice, no snaží sa žiť na maximum, ukáže, že Olomouc je nielen krásne mesto, ale aj prístupné a ústretové k handicapovanému návštevníkovi. V Olomouci je niekoľko haptických modelov pre zrakovo postihnutých, špeciálne upravená botanická záhrada výstaviska Flora v Bezručových sadoch pre nevidomých a slabozrakých alebo plne bezbariérová zoologická záhrada s možnosťou návštevy Dotykovej ZOO. "Medzinárodne cenené Arcidiecézne múzeum a Arcibiskupský palác sú prístupné pre osoby na vozíčku, disponujú tlačenými sprievodcami v zväčšenej čiernotlači a Braillovom písme, rovnako vo Vlastivednom múzeu je veľká časť exponátov interaktívna," upozorňuje organizátor výstavy. "V neposlednom rade vypovedá veľa o Tomášovej osobnosti - na výzvy odpovedá nie odovzdaním sa osudu, ale otázkou, ako to urobíme," dodáva Gill.

Výstavu o bezbariérovosti umiestnili na Hviezdoslavovo námestie v Bratislave, aby si ju mohli pozrieť aj záujemcovia, ktorým pohyb robí problémy, alebo sa prechádzajú po meste s kočíkom, prípadne v spoločnosti štvornohého priateľa.