Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Výstava v Košiciach predstavuje Novú abstrakciu Vladimíra Vajsa

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Návštevníci si môžu výstavu pozrieť do 29. augusta.

Košice 29. júla (TASR) - Obrazy výtvarníka, grafika a fotografa Vladimíra Vajsa ponúka najnovšia výstava s názvom Nová abstrakcia v Slovenskom technickom múzeu (STM) v Košiciach. Návštevníci si ju môžu pozrieť do 29. augusta.

Tvorba autora, ovplyvnená nástupom digitálnych technológií, hľadá svoje výrazové i obsahové možnosti. Predstavené počítačové manipulácie prinášajú farebné i tvarové kompozície vychádzajúce z fotografického záznamu reálií, ktoré Vajsa bezprostredne obklopujú. "A tak z prvotnej vodnej hladiny či detailov z exteriérov a rôznych interiérov abstrahovaným výberom vznikajú explózie špirál, línií a priesečníkov, bizarných tvarov, ktoré v konečnom výsledku prinášajú radosť z objaveného zážitku a hry s farbou, plochou, líniou a ich vzájomnou moduláciou," uviedli organizátori výstavy. Vo svojej tvorbe využíva autor experiment, pri ktorom kombinuje pretvorenú realitu s najmodernejšími tlačiarenskými a softvérovými technológiami, ktoré umožňujú širšie rozsahy farebných škál a vytvárajú tak výraznejšiu novú realitu.

Táto nová metóda tvorby ponúka podľa tvorcu neskutočné možnosti. "Sám sa pokúšam tvoriť touto metódou už 20 rokov a stále som na začiatku. Tým chcem povedať iba toľko, že digitálne (softvérové a tlačiarenské) technológie sú v neustálom vývoji a jednou generáciou to nie je možné obsiahnuť. Základom mojej tvorby je fotografia, ona je pre mňa, tak ako pre maliara štetec a farba, nositeľom kompozície, farby, plochy, štruktúry a línie a s týmito všetkými dimenziami pracujem naraz a dosahujem tak oveľa zložitejšie kompozície a výraznejšiu farebnosť," uviedol Vajs.