Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Výstava o speváčke E. Kostolányiovej sa z Trnavy presúva do Bratislavy

Výstava, ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Na výstave je najviac portrétnych záberov fotografky a kameramanky Danice Rumanovej a Tomáša Píseckého.

Trnava/Bratislava 2. februára (TASR) – Po úspechu v Trnave sa presúva do Bratislavy výstava o speváčke Eve Kostolányiovej, ktorá vznikla pri príležitosti jej nedožitých 70. narodenín. Od pondelka 4. februára do piatka 22. februára bude súbor vyše 200 snímok, zachytávajúcich jej cestu za slávou až do predčasnej smrti vo veku 33 rokov, vystavený v átriu budovy Rozhlasu a televízie Slovenska na Mýtnej ulici. Doplnený je fotografiami z rodinného archívu i dobovou tlačou a plagátmi.

Vernisáž sa uskutoční 4. februára o 18. h za účasti Art Music Orchestra, interpretujúceho repertoár trnavskej rodáčky Evy Kostolányiovej, ktorá s vtedajším Čs. rozhlasom v Bratislave intenzívne spolupracovala a na rozhlasovej pôde vznikla aj väčšina jej nahrávok.

Na výstave je najviac portrétnych záberov fotografky a kameramanky Danice Rumanovej a Tomáša Píseckého. V začiatkoch fotografoval Evu Kostolányiovú aj herec Tatra revue Michal Belák. Z tohto obdobia sú aj zábery od Antona Šmotláka a Františka Spáčila. Prvú polovicu 70. rokov a Evine posledné obdobie zaznamenávajú fotografie Petra Procházku, Tibora Borského, Igora Grossmana, Miloša Vanča, Štefana Végha, Alexandra Vojčeka a Kamila Vyskočila, ktorí ju snímali na koncertoch.

Televízne obdobie zachytávali aj televízne fotografky Elena Hronská, Ria Vaňová a Gabriela Václavíková. Významné portréty a doteraz nezverejnené fotografie poskytla slovenská fotografka Zuzana Mináčová. Poslednú fotografiu z nakrúcania televíznej pesničky More lásky z relácie Našich deväť z augusta 1975 urobil Jindro Zlesák. Viaceré fotografie zo svojho archívu pre výstavu poskytla TASR.

Iniciátorom výstavy s názvom Eva Kostolányiová v čase bol jej synovec Mikuláš Vermeš. V Západoslovenskom múzeu v Trnave, kde bola inštalovaná od decembra minulého roka, sa výstava tešila mimoriadnej návštevnosti.