Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Výstava Spomienky na Zambiu sprostredkuje návštevníkom krásy Afriky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem autentických predmetov ponúka výstava aj fotografie, ktoré zachytávajú bežný život Afričanov, čaro krajiny a mapujú Jeřábkovu odbornú činnosť.

Fiľakovo 24. júla (TASR) – Zážitky a predmety veterinára Milana Jeřábka, ktoré získal počas desiatich rokov svojho pôsobenia v Afrike, sprostredkuje návštevníkom Hradného múzea Fiľakovo (HMF) v okrese Lučenec pripravovaná výstava Spomienky na Zambiu. Jej vernisáž je v piatok 28. júla o 17.00 h a sprístupnená bude do 15. novembra.

„Už od prvej chvíle, keď som vstúpil na africkú pôdu, som vedel, že po návrate domov sa budem chcieť o svoje zážitky podeliť s každým, kto bude chcieť. Aj preto sme spolu s manželkou a synom Milanom od začiatku zbierali všetko, čo by mohlo poslúžiť tomu, aby som v budúcnosti vedel priblížiť túto africkú krajinu,“ uviedol Jeřábek.

Návštevníci môžu prostredníctvom jeho zbierky spoznať prírodu, život a krásy tejto časti sveta. „Vystavené budú predmety každodennej potreby, hudobné nástroje, plastiky, odevy a zbrane zdobené podľa vkusu a vnímania Zambijčanov, vyrobené z prírodných materiálov – z dreva, sušených tekvíc, kože, lyka rôznych rastlín, prípadne kovov,“ priblížila riaditeľka HMF Viktória Tittonová.

Okrem autentických predmetov ponúka výstava podľa jej slov aj fotografie, ktoré zachytávajú bežný život Afričanov, čaro krajiny a mapujú Jeřábkovu odbornú činnosť.