Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Výstava v Bibiane presviedča, prečo je koleso dôležitý vynález

Na snímke medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Hravá, zábavná a poučná expozícia na troch poschodiach a nádvorí presviedča, že koleso patrí medzi najvýznamnejšie vynálezy ľudstva.

Bratislava 21. apríla (TASR) – V bratislavskom medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiana je veľká interaktívna výstava Kolesosvet pod mottom Či sú veľké a či malé, kolesá sa točia stále. Hravá, zábavná a poučná expozícia na troch poschodiach a nádvorí presviedča, že koleso patrí medzi najvýznamnejšie vynálezy ľudstva.

"Predstavujeme koleso v tom najširšom uhle pohľadu. Aj aký by bol svet bez kolesa, aj ako koleso pomáhalo od prapočiatku pri prácach človeka a že je všade okolo nás. Veľká časť výstavy je venovaná automobilizmu a všetkému, čo s tým súvisí. A to od dávnej minulosti až po aeromobil budúcnosti, ktorý zostavil akademický sochár Štefan Klein," na dnešnej tlačovej konferencii povedala dramaturgička Saša Broadhurst-Petrovická, ktorá so scenáristkou Magdou Fábryovou a priestorovou výtvarníčkou Barborou Peuch realizovala výstavu.

Návštevník sa dozvie, na ktorej najdlhšej železnici na svete trvá cesta sedem dní, kto začal používať dopravné značky okolo roku 123 pred naším letopočtom, na čo slúži kladka a fúrik, kedy bol použitý prvý volant na aute, čo spôsobujú cestné komunikácie, kto a kedy zostrojil najmenšie pojazdné auto a všeličo zaujímavé na nástenných infokolesách. Lákadlom je nový autotrenažér a iné simulačné zariadenia, autodráhy, autá na diaľkové ovládanie a ďalšie modely áut, ktoré zapožičali súkromní zberatelia. Deti si môžu posedieť v ekoaute, vo formule posteli, v autokine, dobrodružne jazdiť krajinou, vyskúšať autovalec i stupeň víťazov.

Zvedaví nájdu kolesá aj tam, kde by ich nečakali, poskladajú si čudesný kolotoč, objavia krajinku, v ktorej žijú "kolesoľudkovia", spoznajú výtvarný svet plný kolies. V kolesodielni a autodielni sa môžu pohrať s náradím. Dozvedia sa aj to, čo je vrakovisko, autošatník alebo volant do minulosti, značky pre dopravné ihrisko si môžu vymyslieť podľa seba. Zistia, že žijú v Kolesosvete.

Výstava bude mať tvorivé dielne a potrvá do 16. augusta.