Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Výstava v Rozhlase predstavuje scénografickú a kostýmovú tvorbu

Na archívnej snímke osvetlená budova Slovenského rozhlasu RTVS na Mýtnej ulici v Bratislave, 26. marca 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Pozorný návštevník zistí, ktoré inscenácie a filmy vznikli v Slovenskej televízii Bratislava a Košice v období rokov 1965 až 2001.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Kostýmy z obrazovky je názov výstavy v galérii Slovenského rozhlasu v Bratislave. Je pri príležitosti 60. výročia vysielania Slovenskej televízie.

"Chcela som si uctiť prácu scénických a kostýmových umelcov, ktorí sú v pozadí vysielaných inscenácií a filmov. Tu vidieť, koľko práce treba, kým sa to objaví na obrazovke v plnej paráde," zdôvodňuje ojedinelú výstavu jej kurátorka Barbora Ružová z RTVS.

Kreslené návrhy kostýmov a scén od deviatich autorov sa striedajú s čiernobielymi a farebnými dokumentárnymi fotografiami z realizovaných diel. Dopĺňa ich maketa televíznej scény Príbeh jedného januára a takmer 30 kompletných hereckých kostýmov. Pozorný návštevník zistí, ktoré inscenácie a filmy vznikli v Slovenskej televízii Bratislava a Košice v období rokov 1965 až 2001.

Scénograf Milan Ferenčík spolupracoval so Slovenskou televíziou na asi 100 rôznych televíznych inscenáciách a niekoľkých filmoch. Ľubica Jarjabková sa môže pochváliť aj spoluprácou na zahraničných filmoch. Mária Gľondová Šilberská od roku 2000 na Strednej škole scénického výtvarníctva v Bratislave odovzdáva bohaté skúsenosti nastupujúcej generácii umelcov.

Na fotografiách sú herci v kostýmoch od Milana Čorbu v scénach podľa Romana Rjachovského v inscenáciách Buddenbrookovci, Čierna pani, Sesternica Beta, Adam Šangala a iných. Obrazovými dielami, dokumentmi aj obsiahlejším textom sú predstavení i ďalší scénickí a kostýmoví výtvarníci. Niektorí z nich sa desaťročia úspešne podieľajú na kvalite filmov a inscenácií, za čo získali rôzne ocenenia.

Napríklad Peter Čanecký za film Muzika dostal cenu filmovej akadémie Slnko v sieti. Zdeněk Šánsky si za svoju prácu najviac považuje Cenu Oldřicha Stibora za scénografiu. František Perger za jedinečnú výtvarnú tvorbu a reprezentáciu slovenskej scénografie dostal od primátora Cenu mesta Nitra. Ľudmila Várossová bola za kostýmovú tvorbu viackrát navrhnutá na výročné divadelné ocenenie Dosky. Niektorí sa podieľali aj na rôznych výstavách alebo mali samostatné expozície.

Výstava potrvá do 14. októbra.