Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Výťažok z Plesu v opere pomôže vybudovať Centrum včasnej intervencie

Na archívnej snímke historická budova Slovenského národného divadla, v ktorom sa konal 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Ples v opere sa bude konať 7. januára 2017.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Pokračovať v budovaní Centier včasnej intervencie (CVI) pre zdravotne znevýhodnené deti je zámerom 17. ročníka dobročinného Plesu v opere, ktorý sa uskutoční 7. januára 2017 v Bratislave.

"Našou ambíciou je, aby bol ples najväčší aj z hľadiska filantropie. Chceme pomáhať tým najbezbrannejším – malým deťom a využívame silu značky plesu aj na spoločenskú diskusiu o potrebe tejto pomoci. Vďaka účastníkom plesu sme doteraz poskytli na dobročinné účely takmer 1,3 milióna eur. Mnohí hostia plesu dali viac ako odporúčaný príspevok 500 eur a ďalší nám poslali nejakú čiastku, aj keď neprišli na ples," informoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave hostiteľ Plesu v opere Pavol Lančarič.

Podľa riaditeľky plesu Andrey Cocherovej na Slovensku je potreba CVI akútna. Za vlaňajší plesový výťažok zriadili dve nové centra v Banskej Bystrici a Košiciach, ktoré pribudli k doterajším trom (Bratislava, Prešov, Žilina). "Je to málo, preto v spolupráci s nadáciou Socia chceme otvoriť ďalšie aj prebudiť kompetentných, aby sa tiež o to pričinili. V tomto veľmi zaostávame za Českom či Rakúskom," uviedla Cocherová.

Výkonný riaditeľ nadácie na podporu sociálnych zmien Socia Vladislav Matej pripomenul potrebu pomoci rodičom, ktoré sa dočkajú vytúženého dieťaťa a to pri rôznych zdravotných problémoch si vyžaduje veľkú odbornú starostlivosť. Terénne CVI chodievajú do rodín a starajú sa nielen o postihnuté dieťa, ale aj rodičov a súrodencov. Včas sa tak minimalizujú zdravotné následky dieťaťa a odborný tím priaznivo psychicky vplýva na celú rodinu. "Ďalšie CVI chceme zriadiť v Trenčíne, kde je gynekologicko-pôrodnícka klinika," zdôvodnil Matej.

Členka čestného plesového výboru Emília Vášáryová potvrdila vysoký kredit tohto podujatia s ušľachtilou myšlienkou pomáhať i potešenie, že je pri ňom od začiatku. Charitatívny zámer ocenil aj Marián Chudovský, generálny riaditeľ Slovenského národného divadla, v ktorého priestoroch sa ples uskutoční.

Ako podporovateľka plesu vlani pribudla speváčka Celeste Buckingham, ktorá sa chce venovať detskej psychológii. "Študujem psychológiu na univerzite. Za pár rokov budem potrebovať inú robotu, tak sa hlásim," prezradila speváčka svoje životné smerovanie.

Úplne novým členom čestného výboru plesu je chodec Matej Tóth, tohtoročný olympijský víťaz v Riu de Janeiro a vlaňajší majster sveta v Pekingu. "My športovci nie sme zvyknutí chodiť na plesy, ale tejto funkcii na vrcholnom plesovom podujatí som sa potešil. Ja som šťastný človek, darí sa mi, mám zdravú rodinu, mám radosť a s ňou sa chcem podeliť s inými. Mrzí ma, že nezarábam ako futbalisti či hokejisti, viac by som prispel," konštatoval s úsmevom náš najúspešnejší chodec.

Pre TASR uviedol, že na ples sa s manželkou dostane asi raz za rok a na tento sa zvlášť teší. Špeciálnu tanečnú prípravu vraj nepotrebuje, ale má trochu obavu z oblečenia. "Že som v centre pozornosti, na to si už zvykám. Ale myslím si, že tam budú vzbudzovať záujem iné osobnosti," dodal Tóth.