Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Maliarka Daniela Zacharová zažila počas maturít ozajstnú kuriozitu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ťahala si otázku zo slovenčiny a z päťdesiatich si vytiahla: Život a dielo Kláry Jarunkovej. Známa spisovateľka je pritom jej mama.

Bratislava 21. júna (TASR) - Akademická maliarka a ilustrátorka Daniela Zacharová mala ku knihám blízko aj vďaka mame, spisovateľke Kláre Jarunkovej, ktorej knihy pre deti a mládež boli preložené do takmer 40 jazykov. Niektoré sama ilustrovala a všetky ich samozrejme prečítala. Dnes má výtvarníčka 70 rokov.

Daniela Zacharová sa narodila 21. júna 1947 v Bratislave. Ako maturantke, vtedy ešte Daniele Jarunkovej, sa jej počas maturít podarilo niečo nezvyčajné. Ťahala si otázku zo slovenčiny a z päťdesiatich si vytiahla: Život a dielo Kláry Jarunkovej. "No to bolo naozaj kuriózne. Pamätám si, ako členovia komisie stuhli, chvíľu debatovali o tom či áno, alebo nie, ale všetko bolo podľa pravidiel, tak povedali áno a zmaturovala som. Doma sme sa na tom pobavili," zaspomínala Zacharová.

Po ukončení strednej školy absolvovala Daniela Zacharová na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave Odbor krajinárskej a figurálnej kompozície. Študovala u profesorov Jána Želibského a Vincenta Hložníka.

Budúca maliarka mala odmalička zmysel pre humor. Kreslené vtipy začala vymýšľať už ako šestnásťročná. Dodnes si pamätá prvý jej časopisecky uverejnený vtip. Bol o banánovej šupke. Človek sa na nej pošmykol a číhal, ako sa pošmykne aj ďalší, potom spolu skrytí pozorovali ďalšiu obeť.

Ako prvú knihu ilustrovala Zacharová román Jediná z pera svojej mamy Kláry Jarunkovej, ktorý sa objavil v predajniach v roku 1963 a stal sa "podpultovkou". Ilustráciami obohatila aj ďalší legendárny knižný príbeh svojej mamy Brat mlčanlivého vlka, ktorý ovplyvnil niekoľko generácií slovenských detí.

Výtvarníčka sa venuje voľnej maľbe, karikatúre a pedagogickej činnosti. Ilustrovala viac ako 40 knižných publikácií. So Slovenskou úniou karikaturistov (SUK) vystavovala svoje diela v Nemecku, Bulharsku, Belgicku, Spojenom kráľovstve, Holandsku, Poľsku a každoročne v českej Prahe. Na jej karikatúrach sa pobavili aj v Brazílii či Japonsku.