Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pred 125 rokmi sa narodil španielsky maliar Joan Miró

Návštevníčky prechádzajú popri obrazoch Paitings (Maľba) (1953) na výstave španielskeho majstra Joana Miróa v Kunsthause v švajčiarskom Zürichu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Výtvarník dokázal namaľovať obraz za desať sekúnd.

Barcelona/Bratislava 20. apríla (TASR) - Umeleckú tvorbu svetoznámeho španielskeho výtvarného umelca Joana Miróa možno pripodobniť k taviacemu kotlu, v ktorom sa stretávajú všetky civilizácie a kultúry. V piatok 20. apríla uplynie 125 rokov od jeho narodenia.

Výtvarník dokázal namaľovať obraz za desať sekúnd. Bol to však výsledok desiatich rokov premýšľania, hĺbania a hľadania jeho definitívnej podoby.

Joan Miró sa narodil 20. apríla 1893 v Barcelone v Španielsku. Vyrastal v rodine zlatníka. Už v detstve sa prejavil jeho výtvarný talent, ale rodičia sa rozhodli, že z neho chcú mať úradníka. Štúdiu umenia sa mohol Miró venovať až po prekonaní vážneho ochorenia a po ozdravnom pobyte na vidieckom majetku, ktorý rodina kúpila pre túto príležitosť. Prvú výstavu svojich diel mal v roku 1918 v rodnej Barcelone.

Na snímke obraz Kompozícia, autor Joan Miró.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Od roku 1919 žil striedavo v Paríži vo Francúzsku a v Španielsku. Keď Miró vystavoval v roku 1925 v parížskej galérii Pierre, prišiel na vernisáž Pablo Picasso, aby ho podporil a všetkým tak dal najavo, že ich spája hlboké priateľstvo.

V jeho raných dielach sa prelína tradícia katalánskych iluminácií a fresiek s fauvizmom či fragmentmi kubizmu. V Paríži sa pripojil k surrealistickej skupine a začal klásť akcent na skratkovú hieroglyfickú kresbu s farebnou kombináciou červenej, čiernej, modrej a zelenej. Napriek svetovej sláve zostal Joan Miró introvertom a zasvätil svoj život len umeniu. V roku 1980, keď ho Španielsko ovenčilo zlatou medailou za umenie, pomenovali vtedy po ešte žijúcom umelcovi námestie v Madride.

Dve jeho monumentálne nástenné keramické mozaiky sa nachádzajú v budove Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO - United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) vo francúzskej metropole Paríži. V roku 1976 jeho nadácia otvorila v Barcelone centrum pre súčasné umenie a v roku 1979 mu univerzita v Barcelone udelila titul doctor honoris causa. V roku 1982 sa umelcov ateliér na Malorke zmenil na jeho múzeum.

Joan Miró zomrel na Malorke 25. decembra 1983 vo veku 90 rokov.

V bratislavskej Danubiane sa uskutočnila v roku 2016 výstava Európske hviezdy - Miró&CoBrA. Zastúpené tu boli diela zo všetkých výtvarných oblastí, v ktorých Miró tvoril. Maľby, sochy, kresby, grafiky a tapisérie.