Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Akademický maliar a grafik E. Zmeták bol príslušníkom generácie 1919

Maliar a grafik Ernest Zmeták Foto: TASR/Vladimír Benko

Jeho vyhranený autorský štýl staval na racionalizme, strohosti a vecnosti zobrazenia.

Bratislava 28. marca (TASR) - Významný slovenský maliar, grafik a ilustrátor Ernest Zmeták bol príslušníkom generácie 1919 a zakladajúci členom Spolku umelcov a priateľov grafiky.

Na slovenskú výtvarnú scénu vstúpil spolu s výtvarníkmi nazývanými pokolenie druhej svetovej vojny. Jeho vyhranený autorský štýl staval na racionalizme, strohosti a vecnosti zobrazenia.

Monumentálne práce

Okrem maľby, kresby, ilustrácií a grafiky realizoval monumentálne práce v architektúre. Zaviedol techniku mozaiky, ktorú sám vykladal – napríklad kostol v Rabči, tympanón na Primaciálnom paláci v Bratislave a inde. Navrhol viacero gobelínov a vitráži. Absolvoval množstvo študijných ciest do zahraničia, najčastejšie do Talianska, ktoré sa stalo jeho celoživotnou láskou a kde vytvoril veľa diel.

Na archívnej snímke z 13. novembra 1990 je kardinálsky klobúk, arcibiskupské insígnie a rodný znak Jozefa Bátthyányho nad priečelným štítom Primaciálneho paláca v Bratislave. Pod erbom je tympanón, kde bola pôvodná freska s alegorickým výjavom od Maulpertscha, ktorú v roku 1959 zreprodukoval akademický maliar Ernest Zmeták
Foto: TASR


Ernest Zmeták sa narodil v Nových Zámkoch 12. januára 1919. Pre nepriaznivú politickú situáciu v roku 1938 nenastúpil na pražskú Akadémiu výtvarných umení (AVU). V roku 1943 absolvoval štúdium na vysokej škole výtvarných umení v Budapešti. Na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave pôsobil v rokoch 1949 až 1952 ako asistent Ľudovíta Fullu, neskôr bol umelcom v slobodnom povolaní.

Výtvarník bol aj znalcom a zberateľom starého umenia. Svoju rozsiahlu zbierku vyše 2000 diel venoval štátnej galérii v rodných Nových Zámkoch. Rodné mesto sa mu poďakovalo cenou mesta Nové Zámky - in memoriam.

V roku 2004 mu za celoživotnú tvorivú činnosť a zásluhy o kultúrny rozvoj SR prezident Slovenskej republiky odovzdal Pribinov kríž I. triedy.

Výstavy Ernesta Zmetáka doma i v zahraničí sa rátajú na desiatky. Bol laureátom mnohých prestížnych umeleckých cien, jeho diela sú zastúpené vo viacerých významných galériách i v súkromných zbierkach.

Umelec Ernest Zmeták zomrel 13. mája 2004 vo veku 85 rokov v Bratislave.

Na archívnej snímke z 25. októbra 1999 prezident SR Rudolf Schuster /uprostred/ v sprievode ministra kultúry SR Milana Kňažka /vpravo/ navštívil Galériu umenia v Nových Zámkoch, v ktorej je vystavených vyše 200 diel zo zbierky maliara, grafika a ilustrátora Ernesta Zmetáka /vľavo/. Prezident s ministrom kultúry prijali pozvanie umelca a vypočuli si výklad pôvodu diel. Fond, ktorý akademický maliar daroval galérii, má vyše 2000 exponátov, z nich 1400 grafík a kresieb je v depozite
Foto: TASR/Vladimír Benko


Pohľady na malebné uličky niekdajšieho Podhradia, židovského mesta, Vydrice a starej Petržalky zachytené štetcom známeho slovenského maliara prezentuje výstava Galérie mesta Bratislavy (GMB) Ernest Zmeták: 50 rokov pohľadov na Bratislavu, ktorú 8. apríla 2003 sprístupnili verejnosti v Pálffyho paláci v Bratislave
Foto: TASR/Ivan Majerský


Reprezentatívnu prehliadku grafického diela vlani zosnulého Ernesta Zmetáka (1919 - 2004) ponúka návštevníkom v týchto dňoch Východoslovenská galéria Košiciach. Výstava, ktorú dopĺňajú aj gobelíny a olejomaľby potrvá do 28. augusta 2005. Na snímke čiastočný pohľad na expozíciu. Košice 8. augusta 2005.
Foto: TASR/František Iván