Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Výtvarník Boris Sirka vystavuje v Košiciach svoj japonský denník

Na snímke výtvarník Boris Sirka pred svojou maľbou tušom na výstave Ink places v košickej Šopa Gallery, 28. apríla v Košiciach. Foto: TASR/Jana Holubčíková

Na jeho dielach možno nájsť typické japonské motívy - samurajov, japonské jedlo s paličkami, gejšu, japonské dreváky, ale aj erotické a stiesňujúce motívy.

Výtvarník Boris Sirka absolvoval rezidenčný pobyt v Japonsku, kde ho uchvátila tradičná maľba tušom tzv. Sumi-e. Počas troch mesiacov si väčšinu zážitkov maľoval. Časť z jeho diel tak predstavuje akýsi japonský denník. Tvorbu, ktorá vznikla v krajine vychádzajúceho slnka, vystavuje v košickej Šopa Gallery pod názvom Ink places.

"Diela sú akýmisi záznamami, čo som tam videl, zažil, prerozprávané svojím spôsobom, čiže je tam stále nejaké zveličenie, detail niečoho temného a čo má spojitosť s mojou predchádzajúcou tvorbou. Diela vznikali priamo v ateliéri, ktorý som tam mal a sú ovplyvnené celým tým prostredím, ktoré je tak intenzívne, že sa nedá ani pracovať bez týchto vplyvov. Tam by musel mať človek klapky na očiach, aby ho to aspoň trošku neovplyvnilo," vysvetlil Sirka pre TASR.

Na jeho dielach možno nájsť typické japonské motívy - samurajov, japonské jedlo s paličkami, gejšu, japonské dreváky, ale aj erotické a stiesňujúce motívy. Sirka považuje svoju stáž v Japonsku za výnimočnú časť kreatívneho obdobia. V Tokiu mimo ateliérovej tvorby realizoval site specific inštaláciu na umeleckom festivale Trolls in the Park a s lokálnymi hudobníkmi odohral niekoľko koncertov improvizovanej experimentálnej hudby.

Svoje maľby tušom si tam zdokonalil študovaním japonskej tradičnej techniky. "Tuš je tam odlišný od toho, ako ho poznáme my. Úplne inak sa s ním pracuje, prebieha iný proces prípravy, pigmenty - intenzitu čiernej si vie človek primiešavať podľa vlastnej chuti. Už v príprave vzniká kulinárska vec, čo je veľmi typické pre ich jedlo a kuchyňu," objasnil umelec, ktorý sám seba nazýva „japanofilom“.

Na snímke diela maľované tušom od Borisa Sirku na výstave Ink places v košickej Šopa Gallery, 28. apríla 2015 v Košiciach.
Foto: TASR/Jana Holubčíková


V cudzine bol nútený pracovať inak, ako je zvyknutý. Všetky zážitky a myšlienky rýchlo skicoval na papier, tvorba bola tak rýchlejšia. Jeho obdiv zahŕňa nielen krajinu, mentalitu. "Mám rád tie podivnosti, páči sa mi ich zmýšľanie, pohľad na svet, pohľad na to, akú má človek pozíciu vo svete a prístup k ekológii, aj napriek tomu, že majú veľa atómových elektrární a celkovo sa tam plytvá tou energiou." V Japonsku ho "bavila" úslužnosť, úsmev, necítil sa v nej cudzincom a nechcelo sa mu vrátiť domov. Sirka si chce po japonskom pobyte dať chvíľu pauzu od maľby a uberá sa cestou umelej inteligencie a sound artu.

Japonský denník si môžu záujemcovia pozrieť do 14. mája v košickej Šopa Gallery od pondelka do piatka v čase od 14.00 do 18.00 h.

Boris Sirka patrí medzi najvýraznejšie talenty súčasnej výtvarnej scény. Svoju tvorbu posúva, využíva temné prvky, nahotu, tajomstvo, strach. Narodil sa v Snine (1981), študoval v Košiciach a momentálne žije v Bratislave.