Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Významný slovenský dirigent Bystrík Režucha by sa dnes dožil 80 rokov

Na archívnej snímke zo 17. apríla 1969 košická filharmónia. Slávnostným koncertom v stredu 16. apríla sa pri príležitosti začatia Hudobnej jari po prvý raz predstavila verejnosti Štátna filharmónia v Košiciach. Pod taktovkou svojho šéfdirigenta Bystríka Režuchu uviedla diela Beethovena, Cikkera, Fischera a Liszta. Foto: TASR - Gabriel Bodnár

Pri príležitosti 50. výročia vzniku Slovenskej filharmónie bol umelcovi udelený titul čestný dirigent za celoživotný prínos slovenskej hudbe.

Bratislava 14. januára (TASR) – Významný slovenský dirigent a pedagóg Bystrík Režucha by sa v stredu 14. januára dožil 80 rokov.

Bystrík Režucha mal podstatnú zásluhu na vzniku a interpretačnom vyprofilovaní Štátnej filharmónie Košice (ŠFK). Významnou kapitolou v jeho umeleckej biografii bolo šéfdirigenstvo v Slovenskej filharmónii (SF) i v Symfonickom orchestri Československého rozhlasu v Bratislave. Vystupoval na čele popredných orchestrov po celom svete a pôsobil tiež ako docent dirigovania na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave.



Narodil sa 14. januára 1935 v Bratislave. Študoval dirigovanie na bratislavskej Vysokej škole múzických umení (VŠMU) u profesora Ľudovíta Rajtera a na Menedelsshonovom konzervatóriu v nemeckom Lipsku. V rokoch 1960-1968 pôsobil ako dirigent Symfonického orchestra Československého rozhlasu v Bratislave, neskôr dlhé roky ako šéfdirigent Štátnej filharmónie v Košiciach (1968-1981), ktorú pomáhal založiť. Od roku 1979 bol dirigentom a v rokoch 1984-1989 šéfdirigentom Slovenskej filharmónie. Ako vysokoškolský pedagóg pôsobil Bystrík Režucha na VŠMU v Bratislave. Ako profesor hosťoval tiež na Michiganskej Univerzite a na Univerzite štátu Massachusetts v USA.

Racionálny umelec s neobyčajne presným a pružným gestom spolupracoval s poprednými symfonickými telesami doma i v zahraničí. Dirigoval symfonické telesá nielen v Európe či v USA, ale tiež v Mexiku, na Kube, vo Venezuele, Japonsku, Kórejskej republike a Singapure.

Pri príležitosti 50. výročia vzniku Slovenskej filharmónie bol umelcovi udelený titul čestný dirigent za celoživotný prínos k slovenskej hudbe. Bystrík Režucha zomrel 16. augusta 2012 v Bratislave.